Hírlevél fejléc 2011. október 10.

Kedves Hallgatók!

Hirtelen beköszöntött a hideg idő, ami a ZH-kra való tanulás szempontjából kifejezetten előnyös, a szabadtéri programokat ugyan elfelejthetjük egy időre, de meleg teát kortyolgatva készülhetünk a megmérettetésekre.

Az elmúlt két hétben sem unatkozhattak a szakkollégium tagjai, egy közgyűlés keretében az újoncok kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, és feladatokkal halmoztuk el őket, hogy a munkából is kivegyék részüket. A mai napon pedig egy érdekes előadást hallhattunk dr. Szepesi György vendégelőadótól, a jelenleg is tartó pénzügyi válság kialakulásának elméleti hátteréről.

Észrevételeitekkel, javaslataitokkal forduljatok hozzánk a szakkollégium e-mail címén: ge_szakkollegium@ktk.nyme.hu. Reméljük, érdekes cikkeket sikerült összeválogatnunk!

A szerkesztők

Itthon
Elfújta a szél a tavaszi csomagot, de így sem kell aggódnunk

Óriási szüksége lesz a 2012-es költségvetésnek a tervezett (összesen 450 milliárd forintos többletbevételt hozó) adóemelésekre és a ki nem mondott, fájdalmas kiadás oldali lefaragásokra annak érdekében, hogy elérje az áhított 2,5%-os GDP-arányos hiánycélt. A tavasszal meghirdetett reformcsomag jelentős része ugyanis feledésbe merült. A jó hír, hogy első ránézésre összejöhet a deficitcél, ez viszont rossz hír sokaknak, mert fájni fog, nagyon.

Egy-két gyár tartja növekedésben a magyar gazdaságot

Nagyok a recesszió kockázatai a magyar gazdaságban, ugyanakkor nem igazán valószínű, hogy jövőre éves szinten visszaessen a gazdaság - ehhez export felvevőpiacainkon is masszív recesszióra lenne szükség. A magyar gazdaságot néhány nagyberuházás, a Mercedes-gyár termelésének beindulása tarthatja növekedésben. A prognózisok 0,3-1,8% között szóródnak, a jövő évi költségvetésben feltételezett 1,5% akár optimistának is bizonyulhat.

Űzött vad lehet a végtörlesztő: lesben állnak az adóellenőrök

Devizahitelesek százezrei próbálják meg a föld alól is előteremteni a végtörlesztéshez szükséges forrásokat. A rokoni, baráti pénzvadászat közben viszont nem szabad elfeledkezni a kapcsolódó adózási kötelezettségekről. Könnyen bele lehet szaladni egy vagyonosodási vizsgálatba is.

A kormány nem lát szükségesnek újbóli IMF-szerepvállalást

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Gazdasági Rádiónak adott interjúban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyetlen bank sem hagyja el Magyarországot, mert a következő időszak növekedési potenciálja a keleti régióban van.

Durvulhat a chipsadó

Kevesli a Nemzetgazdasági Minisztérium a népegészségügyi termékadóból jövőre befolyó összegeket, így a tárcánál ötletelés folyik arról, hogyan lehetne módosítani januártól a csak jövő hónapban életbe lépő törvényt.

Az új szerződés kedvezőbb feltételeket biztosít a MÁV-nak

A MÁV Csoport a következő öt év során éves szinten nettó 502 millió forintot takarít meg a vasútüzem működtetéséhez szükséges gépjárműflottája üzemeltetésének megújításával.

Elakadt a pénzünk Brüsszelben

Szabálytalan átszervezések miatt veszélyben vannak a magyarországi uniós pénzek. Úgy tudjuk, hogy közlekedésfejlesztésre a magyar állam nem tud most lehívni pénzt Brüsszelből, és más területeken is blokkolhatja az EU a kifizetéseket.

Fellélegezhetnek a devizahitelesek? - Fordulat a frank piacán

A Chicagói Határidős Árutőzsde (CME) devizapiaci adatai szerint több mint egy év után ismét többen vannak a frank gyengülésére, mint erősödésére fogadók, ami az egyik jel a kibontakozó trendfordulóra a svájci frank piacán.

Gazdaság
Rekordok és bukások: felfordult a világ bankrendszere

Meredeken növekedett 2010-ben a világ bankszektorának teljesítménye: soha nem látott bevételi szintet ért el, és megduplázta 2009-es nyereségét. Ez a megállapítás ugyanakkor elfed egy fontos különbséget a fejlett és a fejlődő piacok bankszektora között: az európai és az amerikai bankrendszer állapota a jelentés szerint már 2011 nyarának piaci megingásait megelőzően is aggasztó volt.

Ez kell a magyar gazdaság sikeréhez

A válság óta felhalmozott makrogazdasági tapasztalatok arra utalnak, hogy az euró bevezetése komoly makrogazdasági kockázatokat is hordozhat, amelyek csak nagyon tudatos gazdaságpolitikával mérsékelhetőek - áll a jegybank ma megjelent konvergenciajelentésében. Az évente megjelenő kiadvány ezúttal az eurózóna válságára, illetve az abból leszűrhető magyar vonatkozású következtetésekre koncentrál.

Szívroham határán a világ!

A munka és a tőke közötti egyenlőtlen jövedelem-eloszlásra hívta fel a figyelmet Bill Gross. Az elmúlt évek robusztus fejlődéséből szinte csak a tőke profitált, az alacsony kamatok mellett a leépítésekkel sikerült a profitrátákat növelniük, csakhogy hosszú távon, ha nem nő a munkások jövedelme, a fogyasztás is csökkenni fog, és a profitnövekedés sem lesz fenntartható.

Ha már Kína "megveszi Európát kilóra", települjön ide

Magyarország Kína közép-kelet-európai regionális központja lehetne, elsősorban a kereskedelem és a logisztika területén - mondta Pető Ernő, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara (ChinaCham Hungary) elnöke szerdán Budapesten, egy a magyar-kínai gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségeiről tartott szakmai tanácskozáson.

Európa
Szűk többséggel újrázhat a lengyel kormány

A szavazatok 99 százalékának feldolgozása után az eredmények a jelenlegi vezető kormánypárt, a Polgári Platform (PO) még nagyobb előnyét mutatják, így várhatóan stabil többséggel tud az eddigi koalíciós partnerrel kormányt alakítani.

Megmenthető-e Európa?

Történetének legnagyobb kihívásával néz szembe jelenleg az Európai Unió José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerint. Nem csak gazdasági és szociális válság sújtja, de bizalmi válság is.

Világ
Végre szavazhatnak a szaúdi nők

Autót ugyan még nem vezethetnek, viszont 2015-től már voksolhatnak Szaúd-Arábiában a nők.

Elsöprő többség: Palesztina közelebb jutott az UNESCO-tagsághoz

A palesztinok sikerrel vették szerdán az első akadályt az UNESCO teljes jogú tagsága felé vezető úton.

Huszonnégy halottja van az egyiptomi összecsapásoknak

Kijárási tilalmat vezettek be hajnalban Kairó központjában azoknak a keresztény-muszlim összetűzéseknek nyomán, amelyekben huszonnyégyen meghaltak.

Utcai harcok, ostrom, tömegsír, de Kadhafi sehol

A Nemzeti Átmeneti Tanács egységei véres harcok árán jutnak egyre közelebb Szirte városának a központjához és további harcok folynak Ben Walid városában is.

Felsőoktatás Egészségügy
A HÖOK elutasítja a felsőoktatási törvénykoncepciót

A koncepció teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a hallgatók szociális helyzetét, a felsőoktatás állami finanszírozásának csökkentését egyértelműen az átlagos magyar családoknak kell megfizetni, vagy most, vagy eladósodva a jövőben - vallja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Boszorkányüldözés nem, de vezetőváltás lesz a kórházakban

Csütörtökön lesz a D-nap, akkor indul a kórházak állami kézbe adásával kapcsolatos technikai teendők megbeszélése. A menedzsment egy része megerősítésre, mások leváltásra számíthatnak, de a dolgozóknak továbbra lesz munkája a kórházakban. Az intézmények 45 milliárdos adósságát programozottan egyenlítik ki.

IT Környezet
Tíz érdekes tény, amit csak a rajongók tudnak Steve Jobsról

Az Apple elhunyt elnök-vezérigazgatója a reflektorfényben élt, de van néhány érdekes tény, amit csak kevesen tudnak róla.

Mentességet kért a szén-dioxid-kvóta ügyében Magyarország az Európai Bizottságtól

Átmeneti időre bizonyos mennyiségű szén-dioxid-kvótát ingyenesen kaphatnak meg magyarországi áramtermelő létesítmények, ha az Európai Bizottság rábólint a most benyújtott derogációs kérelemre.

Nobel-díj
A racionális várakozás elmélet és a VaR atyja kapta a közgazdasági Nobelt

Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims megosztva kapták idén a közgazdasági Nobel-díjat.

Tomas Tranströmer kapta az irodalmi Nobel-díjat

2011-ben Tomas Tranströmer svéd költő kapta az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése értelmében.

Nőjogi aktivisták kapták a Nobel-békedíjat

Ellen Jonhson Sirleaf, Leymah Gbowee és Tawakkul Karman afrikai nőjogi aktivisták kapták megosztva a 2011. évi Nobel-békedíjat.

Amit nem tudtunk az orvosi Nobel-díj előtt

Az idei orvosi Nobel-díjakat az immunrendszer vizsgálatával érdemelték ki az érintettek.

Magyarország idegen szemmel
„Ungarn steht vor Kampf um Souveränität“

Der ungarische Regierungschef Orbán warnt, sein hoch verschuldetes Land könne auf einen „griechischen Weg“ abrutschen. Um Zwangsvollstreckungen zu verhindern, soll ein Hilfspaket für private Schuldner aufgelegt werden.

Hungary: Prosecutors question ex premier Gyurcsany

Hungarian prosecutors on Monday questioned former Prime Minister Ferenc Gyurcsany in a corruption case as hundreds of his supporters waited for him on the street outside.