Hírlevél fejléc 2011. szeptember 27.

Kedves Hallgatók!

Az idei ősz igen kegyes hozzánk: a szüreti mulatságokat és az ilyenkor szokásos további programokat késő nyári időjárásban élhetjük meg. A hallgatói szervezetek is számos jónak ígérkező programmal kedveskednek a hallgatóknak, úgyhogy nagyon aktív évkezdésben lehet részünk.

A Szakkollégium is tevékenyen kezdi a félévet, túl vagyunk már egy közgyűlésen, a tagfelvételen, néhány kötetlen összejövetelen, erdei túrán, sőt egy lengyel-angol nyelvű előadáson is.

A hírlevél szerkesztőségének összetételében is változások történtek, egyik tagunk lelkesen kezdi tanulmányozni a html kódrendszer rejtelmeit.

Reméljük, minél több szakkollégiumi és más egyetemi programon találkozhatunk Veletek, és számotokra is eseménydúsan telik majd a félév!

A szerkesztők

Itthon
Hamarosan minden család kap egy levelet

Mától viszik ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok, tájékoztatta Központi Statisztikai Hivatal az MTI-t.

Mitől is lesz egyszerűbb az adózás?

Az adórendszer megtisztítása jó, de a módszer, a kormányzati tervek komoly zavart okozhatnak a fejekben.

Emelkedik a gázolaj, a szeszesitalok és a dohánytermékek adója

November 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is.

„Az áfára megyünk, ha bevételt akarunk”

A kényszerű költségvetési kiigazítás, az idei és jövő évi adótörvény-változások, de még egy európai bírósági ítélet is egy halom pluszmunkát ad a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), amelyre a Nemzetgazdasági Minisztérium hű fegyverhordozójaként tekint. Interjú Varga Árpáddal, a NAV elnökhelyettesével.

300 forint helyett 42 ezer lesz egy gyógyszer

Vaklicit. A Magyar Nemzet szerint ez a bűvös szó rendezi át október elsejétől a gyógyszerárakat és a patikai térítési díjakat.

Sokan nem vették át a reálhozamot

34 ezer volt magánnyugdíjpénztár-tag nem vette át a reálhozamát szeptember 16-áig a postahivatalokban.

Sötéten látjuk a jövőt! - Az utolsó helyért versenyez Magyarország

Két százalékponttal 38 százalékra esett augusztusban a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga, Magyarország a legpesszimistábbak között az utolsó helyért "versenyez" Görögországgal: mindkét országban egyaránt mindössze 4 százalék gondolja országa jelen gazdasági helyzetét jónak - derül ki az Ipsos legutóbbi felméréséből.

Jövőre már csak így adhatod el a lakásod

A jövő évtől mélyen a pénztárcájába nyúlhat az, aki eladná, vagy hosszabb távra kiadná ingatlanát. 2012-től ugyanis kötelezővé válik a már meglévő épületek esetén is az energetikai tanúsítvány elkészítése, mely akár 100 ezer forintjába is kerülhet a tulajdonosoknak. Az alacsonyabb besorolás ugyanakkor nagymértékben csökkentheti az ingatlan értékét, valamint megnehezítheti az eladhatóságát is.

Gazdaság
EU: az adófizetők helyett a befektetők mentsék meg a bankokat!

Az Európai Bizottság célja, hogy ne forduljon elő, ami a válság korábbi szakaszaiban sorozatban fordult elő: meg akarja akadályozni, hogy ismét adófizetői (költségvetési) forrásokból mentsék meg a bajba került bankokat. Brüsszel ehelyett azt akarja elérni, hogy a részvényesek és a bankok hitelezői viseljék a terheket. Ez szélsőséges esetben akár a részvények kisajátítását is jelentheti.

Mi történik a gazdasággal a 180-as végtörlesztés esetén?

Egyelőre a részletek hiányában lehetetlen teljes körűen elemezni a Fidesz-frakció által felvetett "180-as végtörlesztéses" javaslat makrogazdasági hatásait (és kockázatait), de érdemes eltűnődni azon, hogy hozzájárulhat-e a gazdaság élénküléséhez, illetve a kockázat csökkentéséhez egy ilyen lépés.

Leghamarabb 2014-től jöhet a Tobin-adó

A következő hetekben teszi közzé a pénzügyi tranzakciókra kivetett adóra vonatkozó tervezetét az Európai Bizottság – közölte a testület szóvivője. Brüsszel elképzelése szerint a terhet legkorábban 2014-től, a következő hétéves uniós költségvetési ciklus kezdetén vethetnék ki.

Lego-figurákkal magyarázza az euróválságot a JP Morgan

Múlt heti elemzésébe egy különleges grafikont is becsempészett a JP Morgan londoni bankház; ezen az euróválságot próbálják elmagyarázni úgy, hogy az egyes európai politikai szereplőket Lego-emberkék testesítik meg.

Miért magas a frankhitelek kamata?

A makrogazdasági különbségek mellett a bankok árazási politikája is oka annak, hogy Magyarországon 4 százalékkal magasabb a svájci frank alapú jelzáloghitelek kamata Magyarországon, mint Lengyelországban. A magyarországi hitelezők ugyanis így kárpótolják magukat a magasabb kockázatért.

Mi teljesít a legjobban? Mérlegen a befektetési piac

Befektetési lehetőségekből nincs hiány, de ha egyszerre akarunk biztonságot és magas hozamot, alaposan utána kell néznünk, melyiket válasszuk. Amikor a tökéletes befektetést keressük, általában azt mérlegeljük, mennyire kockázatos, mekkora nyereséget hozhat, milyen gyorsan váltható pénzre, és mik a piaci kilátások. Csakhogy sok esetben igaz a szabály: ha kicsi a kockázat, kicsi a nyereség is.

Környezet
Megmenekült a Föld - Újra nő az ózonréteg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rendszeres mérései szerint az 1990-es évek végétől a légköri ózon mennyisége - mintegy három évtizedes vészes csökkenés után - növekszik, ami az emberiség összefogásának, nemzetközi egyezményeknek köszönhető. A kialakult ózonlyuk által okozott veszély azonban még hosszú ideig fennállhat.

Rossz vízfelhasználás a gátja a mezőgazdasági fejlődésnek

Elsősorban nem a vízhiányra vezethető vissza, hogy nem képes elegendő élelmiszert előállítani a mezőgazdaság: a baj az, hogy a rendelkezésre álló vizet alacsony hatékonysággal és egyenlőtlenül hasznosítják - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Szokatlanul viselkedik az egyik izlandi vulkán

Az európai légi közlekedést több mint egy éve megbénító Eyjafjalla vulkán és a Grimsvötn kitörése után újabb tűzhányó, az Öraefa kelt aggodalmakat "gyanús" viselkedésével.

A fejlett gazdaságokban háttérbe szorultak a zöld márkák

A Nielsen felmérést készített arról, hogy a fogyasztók mennyiben hajlandóak a termékek környezetbarát jellemzőiért többet fizetni: az elmaradt régiókban többen vannak, akik igen.

Felsőoktatás
A teljes jogász- és közgazdászképzést fizetőssé tenné Hoffmannék új javaslata

Radikálisan csökkentené a felsőoktatásban tanulók számát, jogászok és közgazdászok képzésére pedig egyáltalán nem adna állami forrást az oktatási államtitkárság felsőoktatási keretszámokról szóló, az [origo] birtokába került tervezete.

Aki más szakdolgozatát adja le, börtönbe is mehet

Az oktatási államtitkárság arra kéri a felsőoktatási intézmények rektorait és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), hogy tájékoztassák a hallgatókat arról: bűncselekményt követ el az, aki sajátjaként nyújt be más által elkészített diplomamunkát, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Karrier
Hónapról hónapra kevesebb nyílt piaci állás jön létre

Szomorú képet festenek a Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett adatok a hazai munkaerő-piacról. Ugyan az előző hónaphoz képest augusztusban csökkent kissé az álláskeresők száma (549 ezer fő), még mindig több az álláskereső, mint egy évvel ezelőtt, és ez az egész évre igaz: minden egyes hónapban több volt az álláskereső, mint 2010 megfelelő hónapjaiban.

Milliós fizetések nyomában: hol keresnek a legjobban Magyarországon?

A telekommunikációs szektorban éri meg leginkább vezető beosztásban dolgozni, igaz, a vegyiparban, a gyógyszergyártásban és az IT-iparágban sem járnak rosszul a menedzserek. Ugyanakkor -felmérések szerint- a vezetők és beosztottak közötti bérolló közel 40 százalékkal tágult idén 2010-hez képest.

Ki ad munkát a 18-20 éveseknek?

Miért nem tudnak elhelyezkedni itthon a 18-20 évesek? Hogyan találnak munkát brit vagy svájci társaik? Megnéztük, milyen falakba ütköznek a középfokú végzettségű pályakezdők.

Diplomások és abszurd vágyaik

Miért a legnépszerűbb egyetemi, főiskolai szakokon – gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel – szeretne továbbtanulni a felvételizők nagy része? Milyen munkáról álmodnak a diplomások, és milyen lehetőségeik vannak valójában?

Egészség
A tunya magyar az életével fizet

A magyarok 77 százaléka gyakorlatilag semmit sem mozog. Ha tíz százalékkal növelnénk az aktivitási rátát, nem csak hosszabban és jobban élnénk, de több maradna a zsebünkben és az államkasszában. Közgazdászok kiszámolták, mennyivel. A rest kétszer fárad, és még bele is betegszik.

Tippek: így érdemes tanulni

Ne hagyjuk ki a reggelit, időnként tartsunk szünetet, hallgassunk zenét, s olykor egy hideg zuhany sem árt. Ennyi lenne a tudás megszerzésének a titka? Biztos nem. De összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, amelyek segíthetnek az új tanévben.

Magyarország idegen szemmel
Ungarns Banken klagen gegen Zwangsumtausch

Ungarische Banken wehren sich gegen gegen den Regierungsbeschluss, Fremdwährungen zu günstigen Bedingungen umzutauschen zu müssen. Sie ziehen vors ungarische Verfassungsgericht und hoffen auf die EU.

Hungary 'to prevent toxic sludge firm bankruptcy'

The Hungarian government says it is working to prevent the bankruptcy of a company that was heavily fined over a major industrial accident last year.

Akikre büszkék vagyunk
A futballvilág "első Mourinhója" egy magyar volt

"Innen számítva 100 éven belül sem fog BEK-et nyerni a Benfica" – a legenda szerint távozásakor ezek voltak a dühös Guttmann Béla szavai, miután 1959 és 1962 között a portugál Benfica trénere volt, és ez idő alatt kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligája elődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Meghalt Makovecz Imre

Életének 76. évében, kedden elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja - tudatta a család.