Hírlevél fejléc 2011. szeptember 12.

Kedves Hallgatók!

Elkezdődött az új tanév, külön köszöntjük egyetemünkön azokat, akik most kezdik elsajátítani a közgazdaságtan szépségeit! Bízunk abban, hogy szakkollégiumunk is sok új lelkes taggal bővül majd!

Amennyiben szeretnétek megismerni a szakkollégium munkáját, tagjait, szeretettel várunk benneteket szeptember 13-án, kedden 18 órakor a Campus 222-es termében!

A félév első hírlevelében a nyár híreit ötvöztük a szeptemberi aktualitásokkal. Fogadjátok tőlünk szeretettel :)

Élményekben, sikerekben és tartalmas hírlevelekben gazdag félévet kívánunk mindenkinek!

A szerkesztők

Itthon
Orbán Viktor hat pontja

Hat fejezetből álló országvédelmi akciótervet terjesztett elő parlamenti megnyitóbeszédében Orbán Viktor.

Ezért állt meg a magyar gazdaság

A nemzetgazdasági beruházások volumene április-júniusban 2,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint.

Új éves csúcson a magyar csődkockázat

Az elmúlt hét nap is a kockázatkerülés jegyében telt el, a régiós devizák mindegyike gyengült az amúgy rossz formáját nyújtó euróval szemben, a forint és lengyel zloty szeptember elejétől számolva kevesebb, mint 5 százalékot gyengült az euróval szemben, de a dollárhoz viszonyítva a gyengülés mértéke már 10-11 százalékos.

Egykulcsos adó: másoknak bejött, nekünk miért nem?

A magyar gazdaság stabilitásának megőrzése érdekében elkerülhetetlen a költségvetési kiigazítás következő hulláma. Minthogy az államadósság csökkentése, ezzel összefüggésben pedig az államháztartási hiány alacsony szinten tartása marad a vezérfonál, a tervezettnél alacsonyabb gazdasági növekedés mellett költségvetési egyenlegjavító lépések következnek.

Tízezer új munkahely, 82 milliárdos fejlesztés Ferihegyen

A következő 10-15 évben 300 millió eurónyi (82,5 milliárd forint) fejlesztés valósulhat meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, tízezer új munkahelyet teremtve.

Puhult a Munka törvénykönyve

A Munka Törvénykönyv legújabb tervezete számos ponton puhított a júliusi, társadalmi vitára bocsátott munkaanyagon.

Hogyan hat az új válság Magyarországra?

A globális gazdaság újabb gyengélkedése rövidtávon elsősorban a költségvetés ismételt kiigazítási kényszerében jelentkezik majd, s akár egyes állami kiadási tételek csökkentésével, akár az adók és/vagy járulékok emelésével, akár az állami projektek további elhalasztásával járnak az új hiánycsökkentő lépések. Ezek még inkább visszafogják a foglalkoztatás, a fogyasztás és a beruházások bővülését, végeredményben nem engedik Magyarországot kitörni a régiós versenytársakhoz képest tartósan alacsonyabb növekedési pályáról - áll a Magyar Fejlesztési Bank gazdasági jelentésében.

Milyen lesz a BUX index októbertől?

Október elsejétől várhatóan megint változni fog a BUX index összetétele. A hazai kis és közepes méretű részvények teljesítményét megvizsgálva a Rába már másodszor vétheti el az indextagsághoz szükséges kritériumot, így a jelenleg tizenhárom tagot számláló BUX index a minimálisan megengedett tizenkét tagúra szűkülhet. Az utóbbi hónapokban azonban a Rába mellett a Pannergy, a Fotex és az Orco sem tudta teljesíteni a szükséges számú kritériumot, azonban esetükben ez először fordult elő, ami még nem vonja maga után automatikusan az indexből történő kizárást.

Európa
Robbanás egy franciaországi nukleáris hulladéklerakóban

Robbanás történt egy Avignon közeli nukleáris hulladéklerakó kemencéjében, egy ember meghalt. Az atomenergia-ügynökség tájékoztatást kért Franciaországtól a balesetről. A Francia Atomenergia Bizottság azt közölte, hogy "jelenleg nincs szivárgás", később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás.

Akár féléves határellenőrzések - Radikálisan átalakulhat Schengen

A jövőben egy schengeni tagállam saját döntése alapján legfeljebb csak öt napra állíthatná vissza az ellenőrzést határain – ezt javasolja az a tervezet, amelyet az Európai Bizottság várhatóan a jövő héten mutat be a közös határ-ellenőrizeti rendszer reformjával kapcsolatban.

A régió 500 legnagyobb cége (Deloitte)

Továbbra is az energiacégek uralják a régió 500 legnagyobb vállalatát rangsoroló, a Deloitte által évente összeállított toplistát. Az energiaszektor szereplőinek jelenléte a top 10-ben és a teljes rangsort tekintve is meghatározó.

Zöld jelzés Horvátország uniós csatlakozásának

Minden akadály elhárult Horvátország európai uniós csatlakozása elől. Az Európai Bizottság jóváhagyta a balkáni állam felvételét, amelyre a legkorábban 2013 június elsején kerülhet sor.

Gazdaság
Tovább emelkedik a benzinár

A Portfolio.hu értesülései szerint szerdán nulla órától literenként bruttó 5 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj ára. A döntés oka a benzin és gázolaj forintban mért jegyzésárának emelkedése. Mindez azt jelenti, hogy a benzinár az eddigi, május elején beállított csúcsot is túlszárnyalta.

Lefullad a térség gazdasága az adósságválság miatt

"Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb" a közép-kelet-európai országok helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben, mint a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni válságidőszakban volt, de mindenképpen fennáll térségi gazdasági növekedés lefulladásának kockázata - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Egyértelműen túlértékelt a frank és az arany

Az egyértelmű, hogy a globális gazdasági válság és az ebből fakadó bizonytalanság miatt túlértékeltté vált mind a svájci frank, mind az arany árfolyama - fejtette ki meglátását a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott előadása során kérdésekre válaszolva Robert A. Mundell.

Mérgeznek a görögök

A görög kormány új intézkedéseket tervez, hogy tartani tudja idei költségvetési hiánycélját, de a súlyosbodó gazdasági visszaesés hatással lesz a célokra - erre figyelmeztetett a görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz a Katimeri című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában.

50 forinttal is drágulhatnak a rágcsálnivalók

Bioitallal és kevesebb sóval készültek az energiaital- és chipsgyártók az úgynevezett népegészségügyi termékdíj, vagyis a chipsadó bevezetésére. A hagyományos energiaitalok 62,5 forinttal, a kóla 5 forinttal, a rágcsálnivalók 5-50 forinttal drágulnak.

Multik és szóbeszédek: összeesküvés-elméletekben nincs hiány

A nagyvállalatok gyakori célpontjai a szóbeszédeknek, híreszteléseknek. Kiemelten igaz ez az egyes piacok meghatározó szereplőire, illetve piacvezető termékeikre.

Felsőoktatás
Tudományegyetem vagy főiskola - Csak 26 maradhat

Mindössze két állami fenntartású felsőoktatási intézménytípust különböztet meg a felsőoktatási koncepció, így 2015-től csak tudományegyetemek és főiskolák lennének Magyarországon.

A legértékesebb diplomák és amiket kár megszerezni

A HVG utánanézett annak, hogy itthon milyen diplomával könnyű, és mivel nehéz vagy szinte lehetetlen elhelyezkedni.

Busás fizetés és álomkarrier? Mennyit ér a külföldi diploma?

Közép- és felsővezetők kiválasztásakor a szakmai tapasztalat, a korábban elért eredmények és a nyelvtudás a legfontosabb szempont. De mi a helyzet a végzettséggel? Mennyit számít a gyakorlatban a külföldi egyetemen vagy főiskolán megszerzett diploma?

Íme, a világ legjobb egyetemei

Újabb rangsor készült a világ legjobb felsőoktatási intézményeiről: a QS World University Rankings adatai szerint a Cambridge-i Egyetem a legjobb a világon, ezt követi a Harvard és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT).

Karrier
Nem tudjuk lezárni a munkát - hazavisszük a gondokat

A dolgozók több mint egynegyedét otthon is foglalkoztatják a munkahelyi gondok. Főképpen a vezető beosztásban lévőkre és a vállalkozókra jellemző, hogy nem igazán tudják lezárni munkanapjukat cégüknél, benti tevékenységüket hazatérve is folytatják.

Illúzió, hogy a magyar nők kevesebbet keresnek

Szemben az elterjedt véleménnyel, a nők jövedelemhátránya inkább kivétel, mint szabály, hiszen a munkaerőpiac legnagyobb részén nincs jövedelemhátránya a nőknek. A nők csak akkor kerülnek jövedelemhátrányba, ha olyan állásban dolgoznak, ahol magas a férfiak jövedelme - írja közleményében a TÁRKI.

Így lehet százmilliárdokat keresni egyetemistaként - egyetlen jó ötlettel

Mi a közös Mark Zuckerbergben, Bill Gates-ben és Michael Dellben? Mind a hárman egyetemistaként indították el – ma már dollármilliókat érő – vállalkozásukat. A Huffington Post összeállította a világ tíz legsikeresebb fiatal üzletemberének listáját.

Milyen autóval jár az Audi-gyár vezetője?

A Magyarországon működő jelenlegi és jövőbeli autógyárak első embereit kérdeztük autóvezetési szokásaikról. Az Audi Hungaria Motor Kft. első embere, Thomas Faustmann nyilatkozott a Prémium Autó 2011 kiadványnak.

Tudomány Egészség
Embereken kísérleteztek amerikai tudósok

Guatemalában az 1940-es években szándékosan fertőztek meg amerikai orvosok szifilisszel rabokat és pszichiátriai betegeket.

Túl sok alkohol: íme, a magyarázat, miért nem emlékszünk semmire

A Washingtoni Egyetem Orvosi karának idegtudósai azonosították az emlékezetkiesésért felelőssé tehető folyamatokat.

IT
20 éves a Linux operációs rendszer

Nem lesz nagy és professzionális rendszer - mondta Linus Torvalds az új operációs rendszer fejlesztésének bejelentésekor, ám ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. A fél világ a Linux kódjaira épül, és a rendszer csak nemrég vált igazán sikeressé.

Apple: Hivatalosan is véget ért egy korszak

Steve Jobsnak kreáltak egy szimbolikus pozíciót, ahol a kreativitásával és szellemiségével támogathatja a céget, de ez csak udvariassági kör, a bejelentés valószínűleg azt jelenti, hogy Steve Jobs egészségi állapota nagyon súlyosra fordult. Nem meglepő, de szomorú hír.

Stílus
Irodisták csapnak össze, dúl a post-it háború

Franciaországban mókás kikapcsolódást találtak ki az irodisták: post-it lapocskákkal díszítik az ablakokat, nem is akárhogy. Postitwar.com, ez annak weboldalnak a címe, ahol gyűlnek az irodai post-it alkotások, melyek formázhatnak Super Máriót, Homér Simpsont, Apple-logót, Batmant, vagy egyszerűen egy hatalmas szívet.

Vigyázat, nyakunkon a márkaterror! Van önnek Fila táskája?

Feltűnt már önnek, hogy mindenki Fila táskával az oldalán jár? Esetleg önnek is van egy? Ciki vagy nem ciki: a Fila-vírus tombol, és már az interneten is terjed, olyannyira, hogy a márkaterror áldozatává vált a retrostílusú oldaltáska. De mi is ez az egész? A hvg.hu utánajárt.

Érdekesség
Auschwitzből lopott az izraeli házaspár

Kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy izraeli házaspárt Lengyelországban, amiért kiállítási tárgyakat tulajdonított el a múzeumként működő, egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborból.

A tíz leggazdagabb magyar állat

Demján Sándor, Csányi Sándor vagy Klapka György szép vagyonnal rendelkeznek, de becsületesen teljesít Irina, a tehén, Pötty, a macska és Brian, a kos is. Színészek, versenyzők, szarvagomba-keresők… íme a legvagyonosabb magyar állatok.