Hírlevél fejléc 2011. május 31.

Kedves Hallgatók!

Nyakunkon a nyár, csupán néhány vizsga választ el minket a nyaralások csodás időszakától. A vizsgaidőszak végén még egy hírlevéllel jelentkezünk majd, most azonban az elmúlt időszak legfontosabb híreit olvashatjátok számos változatos témában.

A szerkesztők

Gazdaság
Leváltják a dollárt? Új világvalutát javasolnak

Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász új pénzügyi fogalmat vezetne be: az euródollárt, hosszú távon pedig már Kína bevonásában gondolkodik, és a dollár– euró–jüan (DEY) lehetőségét taglalja, az ideális világvaluta azonban szerinte egy minden állam által bevezetendő közös világpénz, az "intor" lehetne - írja a hétfői Népszabadság.

Súlyos sebet kapott a részvénypiaci bika, vagy kitart még a lendület?

Az elmúlt hetekben megtorpant a bika lendülete a világ pénz- és tőkepiacain, a főbb részvényindexek fontos lélektani szintekről „pattantak vissza”, és több feltörekvő piaci tőzsdén idei mélypontra estek az árfolyamok. A legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy az aggasztó hírek ellenére kitart-e az emelkedő tendencia.

IMF: az euróövezeti adósságválság egész Európát fenyegeti

A görög, ír és portugál adósságválság az euróövezet központi államaira és egyes kelet-európai államokra is átterjedhet - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön nyilvánosságra hozott féléves, az európai gazdasági kilátásokról szóló elemzéséből.

Hamarosan véget érhet a "vaskor" - Óriási bukás várható

A Baosteel Group, Kína második legnagyobb kohászati vállalata úgy látja. hogy a vasérc piaca mostanra buborék szintet ért el és a nyersanyag ára a kipukkadást követően jelentősen csökken majd.

Dübörgő válság - Ezerrel veszik az aranyrudakat világszerte

Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) csütörtökön közzétett legfrissebb adatai szerint a kínai befektetők 2011 első negyedévében 93,5 tonna sárga nemesfémet vásároltak rudak és érmék formájában. Ezzel Kína megelőzte Indiát, mint a befektetési arany eddigi első számú fogyasztóját. A hír azonmód forráspont közeli hőfokra hevítette azokat az amúgy is lázban égő aranypiaci elemzőket, akik a trend folytatódására számítva, máris 1600 dolláros aranyárat vizionálnak – írja az aranypiac.hu szaklap.

EBRD: a vártnál nagyobb lehet a magyar gazdaság növekedése

Javította a tevékenységi területének egészére és ezen belül a magyar gazdaságra adott idei növekedési előrejelzését pénteken a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint azonban a magyar gazdasági növekedés elsődleges hajtóereje még mindig az export, tekintettel a gyenge belső keresletre. A bank a térségi növekedési kilátásokat terhelő új kockázatok között említi az euróövezeti szuverén adósságproblémákat és az inflációs nyomást.

Megszólalt a sztárközgazdász - Elkerülhetetlen a katasztrófa

Joseph E. Stiglizt Nobel-díjas közgazdász szerint a megszorítások nem vezetnek sehova, a munkahelyteremtés és a gazdaság kilábalásának útjában áll. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint a görögok, írek és portugálok csődöt jelenthetnek.

Veszélyes kezekbe kerülhetnek a magyar államkötvények

Történelmi csúcsokat ostromol mostanában a külföldi befektetők forint alapú magyar állampapír-állománya. A legtöbb állampapír 2008. január 23-án volt külföldi kézben, akkor 3470,83 milliárd forintnyit tartottak a nemzetközi intézmények a portfólióikban, az idén májusban pedig több mint három év után ismét 3400 milliárd fölé került a volumen.

Európa
Veszélybe kerülhet az EU egyik alappillére

Mindenki meg akarja őrizni a személyek szabad mozgásának európai vívmányát, de ehhez erősíteni kell a külső határok védelmét, és kivételes esetben lehetőséget kell hagyni a határellenőrzés időszakos helyreállítására is. Ami egyelőre nyitott kérdés, hogy az utóbbi miként történjen – derült ki a belügyminiszterek csütörtöki ülésén.

Ahol kiárusítják az állampolgárságot

Montenegróban újra felmerült, hogy exkluzív módon biztosítsanak állampolgárságot tehetős külföldi befektetőknek. A terv már közel egy éves, de átmeneti felfüggesztése után a héten újra napirendre került egy kétes honosítási hullám miatt.

Itthon
Veszthet az állam Strasbourgban magányugdíj-ügyben

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Magyar Helsinki Bizottság , mert a magyar állam decembertől úgy szedi majd be tőlük - mint magán-nyugdíjpénztári tagoktól - a járulékalapjuk egynegyedét, hogy a munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el.

"A kormány nyugdíj-ügyben olyan, mint elefánt a porcelánboltban"

Magyarországon közel három millióan részesülnek nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban, ebből azonban csaknem másfél millióan még nem töltötték be az öregséginyugdíj-korhatárt, hanem különböző jogcímeken meghatározott juttatásokra tarthatnak igényt - olvasható a Political Capital (PC) elemzésében.

GKI: adóváltozás és jövedelem 2012-ben

Az új magyar konvergencia program 2012-re a személyi jövedelemadó szabályok következtében úgynevezett felezett szuperbruttó adóalapot tervez az érvényes törvénynek megfelelően – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. blogján.

Mi a legvonzóbb Magyarországon?

Hazánk a tavalyi 42. helyről a 47.-re csúszott vissza a világ országainak versenyképességi listáján, amelyet az IMD nemzetközi üzleti iskola állított össze az ICEG European Center közreműködésével.

Legális adóparadicsom Magyarországon

Tápszentmiklós község törvényes úton hozott létre legális adóparadicsomot - a településen az idei évtől sem iparűzési adó, sem építményadó nincs - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Magyarország a drogútvonalak csomópontjává vált

A schengeni belső határok szélén fekvő Magyarország a balkáni és ázsiai eredetű szervezett bűnözői csoportok tevékenységének csomópontjává vált az utóbbi években - derül ki az Europol éves szervezett bűnözésről szóló jelentéséből.

"Magyar márka, ami nincs a multiban" - a Cserpes-sikersztori

A csornai tejüzemet hagyta ott a rendszerváltáskor Cserpes István, hogy mára egy évi 1,5 milliárd forintos forgalmat lebonyolító sajtműhely vezetője legyen. A cég 2004-ben majdnem csődbe ment, de rájöttek, hogy prémium árukat kell gyártaniuk, amelyek "hamar megromlanak", és nem akarnak a versenyezni a multik alsó kategóriás termékeivel. Azok "nem annyival olcsóbbak, mint amennyire hitványak" - véli Cserpes István.

Íme, 2011 legbiztosabb állásai

Csak néhány iparág és munkakör stabil, így nem szabad a véletlenre bízni, mit hoz a jövő, érdemes mindent megtenni, hogy állásban maradjunk – ez derül ki abból a szakanyagból, amelyet az AOL Jobs tett közzé a 2011-es év legbiztonságosabb munkaköreiről.

Csak "favágáshoz" használják az IT-t a hazai cégek

A napi működést segítő technológiai megoldások elsőbbséget élveznek az előremutatókkal szemben.

Egészség
Miért halálos a hasmenést okozó fertőzés?

Németországban már tizennégy halálos áldozata van a hasmenésjárványnak, itthon még nem regisztráltak hasonló megbetegedést. A tünetek alapján úgy tűnik, hogy az ismert E.coli bélbaktérium új mutációjáról van szó. Az antibiotikum teljesen hatástalan a baktériummal szemben, ahogy a hasfogó szerek sem segítenek, meg kell várni, míg a fertőzés távozik a szervezetből.

Szócska: Népegészségügyi katasztrófahelyzet van

Népegészségügyi katasztrófahelyzet van Magyarországon, ezért megpróbálják hozzá igazítani az elérhető szűrőrendszereket, ösztönzőket, és a figyelemfelhívásra koncentrálnak - mondta ma a rizikófaktor teszt és prevenciós kampány indítóján Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár.

Nagyvilág
Még idén elérheti a népesség a hétmilliárdot

A világnépesség 99 százalékát le fogja fedni a 2014-ig zajló ENSZ-népszámlálás. Ennek keretében nálunk október 1. és 31. között keresnek fel minden egyes háztartást a KSH kérdezőbiztosai. Szlovákiában belviszály is kialakult a cenzus körül.

Új „ragadozó” támad az Északi-sarkon

A klímaváltozás következtében elveszítheti az Északi-sarkvidék „királyának” megtisztelő címét a jegesmedve, és helyébe egy tengeri emlős, a sokkal nagyobb testű kardszárnyú delfin léphet.

Környezetvédelem
Apróságok is sokat érnek

A klímavédelem leggyorsabb és legolcsóbb módja az energiafelhasználás ésszerűsítése, másként az energiahatékonyság javítása, hiszen azt az energiát, amit nem fogyasztunk el, nem is kell megtermelni.

A legambiciózusabb tervet mutatta be London

A fejlett országok legambiciózusabb emisszió-csökkentési célját jelentette be a brit kormány. London arra vállalt kötelezettséget, hogy 2025-re 50 százalékkal mérsékli a szén-dioxid-emisszió mértékét az 1990-es szinthez képest.

Kikapcsolódás
Elhalmozták tollakkal a lopáson ért Václav Klaust

Több száz tollat és ceruzát kapott már eddig Václav Klaus a "Tollat az elnök úrnak!" nevű Facebook-akció keretében. Az adományozók azt szeretnék ha rászoruló gyerekek kapnák az íróeszközöket.

Milyennek látják Budapestet a turisták? – fotókkal

Lelkesen kattogtató turisták a Lánchídon, fényképezőgép előtt pózoló diákok a Hősök terén, villanó vakuk a Várban. Utánanéztünk, hogy az egyik legismertebb fotómegosztó oldalon milyen képek jelennek meg Budapestről.

TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Sopronért! - galéria

Négyszáznál is többen vettek részt Sopronban a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétszedési akcióban szombaton.

Légifotó: Magyarország élethű mása egyetlen kertben

Magyarország már 1:1000 méretarányban is bejárható.