Hírlevél fejléc 2011. május 09.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt hétvégén tanúi lehettünk a valétálásnak, és az e köré épülő programokon is részt vehettünk. A valétánsoknak ezúton gratulálunk! A mai nappal pedig elkezdődött a vizsgaidőszak, amit reméljük, mindannyian a lehető legjobb eredménnyel teljesítünk majd. A hírlevél természetesen ebben a kihívásokkal teli másfél hónapban is megszerkesztésre kerül, pihenésképp nézzetek körül, mitől volt hangos a világ az elmúlt két hétben.

A szerkesztők

Itthon
Az Új Széchenyi Terv buktatói – pénz kell a pénzhez

Az Új Széchenyi Terv forrásaira pályázóknak nagyobb önrész mellett garantálniuk kell, hogy képesek a projekt előfinanszírozására. A támogatást elnyerők kevesebb előleget hívhatnak le, és azt is meg kell indokoniuk. Ha sikerül eljutniuk a projekt megvalósításáig, akkor viszont ellenőrizhetik a projekt fenntartását. Utána jártunk, hogy melyek a buktatók, és hogyan lehet elkerülni őket.

Hoffmann terve: bezár a felsőoktatási intézmények fele?

Tizenkét állami egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett az origo.hu birtokába került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. A lap információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, a Corvinus karait az ELTE, a Szent István Egyetem és a Műegyetem venné át.

900 ezer embernek nincs képesítése

A foglalkoztatáspolitika egyik legsúlyosabb problémájának nevezte az illetékes államtitkár, hogy napjainkban a munkanélküliek és az inaktívak táborában közel 900 ezer olyan ember van, akiknek semmiféle szakképzettsége nincs.

Egyre több a munkanélküli

November óta folyamatosan nő az állástalanok aránya, az aktivitási ráta szeptember óta romlik. Egy év alatt a foglalkoztatottak száma 14 ezerrel nőtt.

Orvosok elvándorlása: adatok nincsenek, csak jajkiáltások

Egyre több orvos lép ki a magyar egészségügyből, megy külföldre dolgozni a kedvezőbb jövedelmi viszonyok és a jobb munkakörülmények miatt.

Cukorgyárat nyitnának a kapuvári gazdák

Cukorrépát termesztenének, és azt feldolgozó gyárat építenének kapuvári gazdák. A Cukor Terméktanács támogatná a tervet, ám közben buktatókra figyelmeztet.

Gazdaság
Orrunk alatt a Világbank tükre: javulunk, de szépnek még nem látszunk

A Világbank megjelentette idei jelentését a Magyarországot is magában foglaló EU10 országcsoport gazdaságainak fejlődésétől. Bár a válságon szerencsésen túljutottunk, a stabilitásunk még gyenge, az Európa 2020 uniós stratégia több követelményének teljesítésében pedig a szomszédainktól és az uniós átlagtól is elmaradtunk.

Csaba László: illúziók élnek arról, kiket lehet munkára fogni

A teljes nemzetgazdaságban jó esetben három százalékos bővülés várható, a foglalkoztatásban is csak szerény növekedésre lehet számítani - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László. A Közép-európai Egyetem tanára szerint a reálgazdaságban nagy áttöréseket nem lehet véghezvinni.

Jövőre jön csak a neheze

Közel két- és félszer nagyobb összeget von ki a 2012-ben a kormány az adójóváírás rendszeréből, mint 2010-ről 2011-re. Az alacsonyabb keresetűek körében tehát még nagyobb mértékű béremelésre vagy –kompenzációra lesz szükség ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük.

Külön úton jár a magyar fellendülés

A legfrissebb konjunktúramutatók szerint évtizedes csúcs közelében van szinte mindenhol a termelésbővülés, kivéve Japánt, ahol a márciusi földrengés utóhatásai még erőteljesen érezhetők.

Szigetet alkotnak a modern gyarmatosítóként működő multik

A legkevésbé fejlett országokban főként nyersanyagért és szolgáltatásértékesítési céllal fektetnek be.

Feladják az eurót? Katasztrofális csapdahelyzetben a görögök

Egy athéni közgazdász, kormányzati tanácsadó véleménye Görögország jelenlegi helyzetéről, lehetőségeiről.

Nagyvilág
Kérdések bin Laden halála körül

Az al-Kaida terrorszervezet első számú vezetőjének tartott Oszama bin Laden halálával kapcsolatban számtalan kérdés merül fel, sokszor egymásnak ellentmondó válaszokkal. Ezeket gyűjtötte össze a HVG.

A bűnözés öt európai központja

Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze - állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Europol, az uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete, amely a bűnözés öt európai központját is megnevezte.

Április az adatbotrányok hava

Titkos követés, jelentgetés, rejtett fájlok, ellopott hitelkártyaszámok, ügyféladatok kiadása a rendőrségnek: áprilisban négy nagy cég is óriási adatbotrányba keveredett. A kipattanás sorrendjében a sort az Apple kezdte azzal, hogy titokban rögzíti az iPhone-tulajdonosok tartózkodási helyét, amiről persze a rendőrség is tud, és a Google folytatta, amikor kiderült róla: folyamatosan lekéri az androidos telefonok koordinátáit. A Sonytól hackerek loptak el sok tízmillió személyes adatot, a TomTom gps-gyártótól egyenesen a rendőrségig jutottak a gyorshajtók adatai. Hát szabad ilyet?

A történelem tíz leggazdagabb embere

Vajon sikerült-e ma élő milliárdosnak bekerülni minden idők leggazdagabb emberei közé? Ki került fel a dobogóra? A kínzó kérdéseket a poszt végére mind megválaszoljuk, egy dolgot azonban bizton ígérhetünk: lesz egy-két meglepő pillanat!

Bezárt a világ utolsó írógépgyára

Az indiai Mumbaiban bezárta kapuit a világ utolsó, mechanikus írógépeket összeszerelő gyára, a Godrej and Boyce.

Karrier
Melyik a világ legstresszesebb munkája?

A mostani nehéz időkben meglehetősen nehéz munkát találni – sokaknak azonban még nehezebb feladat a munkával járó stresszt kezelni.

A Facebook az álláskeresés jövője?

A közösségi oldalak már a cégek szerint is megkerülhetetlenek, de sokan nem igazán tudják, mire használhatnák.

Egészség
Meddig akarunk élni? És hogyan?

Hatékony fiatalító eszköz lehet a későn vállalt gyermek. A késői családalapítás is lehet az egyik módja annak, hogy minél tovább fiatalok és aktívak maradjunk. Az egyre öregedő társadalomban ugyanis nagy kihívás lesz, hogy minél tovább egészségesek és munkaképesek legyünk.

Újabb tévhitek a koffeinről

Sokak számára a reggel elképzelhetetlen kávé nélkül. Imádjuk a koffeint, a világszerte több mint 63 növényfajta levelében, magjában és gyümölcsében természetesen előforduló alkaloidot. Milyen kockázatokkal jár azonban a reggeli és az ebéd utáni eszpresszó élvezete? És mi az, amit rosszul tudunk? Összegyűjtöttük.

Hat gyakori rákos betegség korai tünetei

A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a kezelés szempontjából. Íme néhány gyakori daganatos betegség tünetei a legfontosabb kockázati tényezőkkel együtt.

9 betegség, amelyeket örökölhetünk édesanyánktól

A University of London kutatói kimutatták, hogy egy lány esetében a menstruáció kezdetét főként az határozza meg, mikor történt ez édesanyjánál. Egy lány egészségének milyen más területeit befolyásolhatja az öröklődés? Elképzelhető, ha meg akarjuk állapítani egy nő egészségügyi kilátásait, elég, ha átnézzük édesanyja kórtörténetét? Sorra vesszük, milyen eséllyel örökölhetik a nők édesanyjuk testi és lelki egészségi állapotát.

Tudomány
Műhold igazolta Einstein relativitáselméletét

Sikerült kimutatni a bolygónk gravitációs terének és forgásának hatására fellépő torzulást a téridőben. A Gravity Probe-B űrszonda mérései alapján még mindig az általános relativitáselmélet írja le a legpontosabban a gravitáció viselkedését.

A WikiLeaks alapítója szerint a Facebook egy világméretű kém

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a közösségi médiát is érintette, amikor a Russia Today-nek nyilatkozott: „a Facebook a legszörnyűbb kémhálózat, amelyet az ember valaha is kitalált.”

Kikapcsolódás
„A magyar zenei közízlés el van maradva a nemzetközitől”

Hamarosan indul a szabadtéri koncert- és fesztiválszezon. Utánanéztünk, idén milyen világhírű előadók hallatják hangjukat a fővárosban és a nagy nyári fesztiválokon.

Biciklivel húzzák szét a balatoni szezont

Lassan húzóágazattá növi ki magát a kerékpáros turizmus a magyarországi tavaknál – nemcsak a Balatonnál –, a piaci szereplők egyre jobb lehetőséget látnak benne a szezon meghosszabbítására.

A Sziget a világ top 10 fesztiválja között

A fesztiválszezon közeledtével a Cheapflights amerikai internetes utazási oldal is összeállította tízes listáját a világ könnyűzenei rendezvényeiről. A rock-, pop-, dzsessz- és elektronikus zenei fesztiválokat is felvonultató válogatásban a Sziget a hatodik helyen szerepel.

Tanítsd meg lájkolni a nagyit!

Április 29-én, pénteken van a generációk közti szolidaritás napja, de ez még semmi, az Európai Unió az egész 2012-es évet ennek a témának szenteli. Vénül az unió lakossága, és ezzel muszáj foglalkozni. Sok kérdés felmerül az elöregedéssel kapcsolatban, például az, hogy ki fizesse meg az árát.