Hírlevél fejléc 2011. április 26.

Kedves Hallgatók!

Eltelt a Húsvét, reméljük mindenki túlélte a böjt utáni nagy lakomákat, és kipihenve kezdett neki a szorgalmi időszak utolsó két hetének.
A Szakkollégium nevében gratulálunk az idei OTDK résztvevőinek! Képgaléria
Szeretnénk felhívni a figyelmet a "Te szedd" című országos akcióra, amely remek lehetőség lakóhelyünk megtisztítására! További információ és regisztráció a következő linken: Te szedd
Végül pedig mindenkinek kitartást és a lehető legjobb ZH-eredményeket kívánunk a szorgalmi időszak végére!

A szerkesztők

Itthon
Schmitt Pál aláírta az új alkotmányt

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta Magyarország új alaptörvényét a Sándor-palotában. Az aláírást fanfárokkal és ünnepélyes őrségváltási ceremóniával köszöntötték a Szent György téren. Az alkotmány 2012. január elsején lép hatályba.

WB: Ritka magas a magyar adóterhelés

A térség egyik legmagasabb adóterhelése, közel 17 százalékos elvonás rakódik a Magyarországon működő társaságok nyereségére a Világbank elemzése szerint. Hazánk a teljes, vagyis az élőmunkára háruló és az egyéb tételeket is figyelembe vevő adóterhelés terén sem áll valami fényesen

Újabb csomagot kapunk a kormánytól

A Széll Kálmán-tervben megismert kiigazításnál jóval nagyobb költségvetési szigor körvonalazódik a konvergenciaprogramban. Az egyik újdonság, hogy a kormány 2015-ig befagyasztja az állami alkalmazottak fizetését. A szigor a dologi kiadásokat is érinti: itt a 2013-ig tartó befagyasztást egy-egy százalékos lazítás követheti 2014-ben és 2015-ben.

A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezi a kormány

A Széll Kálmán terv bürokrácia-csökkentő programjának első részeként a foglalkoztatás adminisztrációjának visszafogásával 45,7 milliárd forinttal könnyítenék a vállalkozások terheit. A tervezett intézkedések többek között tartalmazzák a könnyebb elbocsátás lehetőségét, a bérpótlékok csökkentését, esetleg megszüntetését és a fizetett szabadságok csökkentését is.

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei

Sokkal kevesebben tanulhatnak majd a felsőoktatásban államilag támogatott képzésben: a jelenlegi 54 ezer helyett 2014 végére 30 ezren. A kormány fokozatosan csökkenő költségvetési hiánnyal számol, amely ha nem teljesül, kész további lépéseket tenni.

Így pusztulnak a cégek megyénként és iparáganként

Idén az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest 27 százalékkal nőtt meg a különféle fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma. A növekedés meghaladja a prognosztizált értékeket, amit a Coface Hungary hitelbiztosító azzal magyaráz, hogy a hazai gazdaságban várt trendforduló az exportra termelő szektorokon kívül nem következett be.

30 kártérítési pert indítottak A Mal Zrt. ellen

Hozzávetőleg 30 kártérítési per folyik a Mal Zrt. ellen, ezek egyikében sem dőlt még el a jogalap kérdése, az, hogy a Mal felelős-e a tavalyi vörösiaszap-katasztrófáért - közölte Ruttner György ügyvéd, a cég jogi képviselője kedden újságírókkal az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság ülését követően.

Mennyit és hol adóznak a multik, s ki jár jól?

Kezd kiéleződni a vita a válságadókról, vagyis a multinacionális cégek magyarországi adózásáról. Az éves jelentések és a beszámolók nyilvánossága alapján bárki tájékozódhat egy cég működéséről. Ez a cikk is a nyilvánosan fellehető információk alapján foglalkozik egy cég 2010. évi magyarországi adózásával.

Gazdaság
A globális gazdasági kihívásokat vizslatja az IMF

A világgazdaság előtt álló főbb kihívásokra - így a szárnyaló élelmiszer- és nyersanyagárakra, az inflációs kockázatok növekedésére, a globális növekedési egyensúlytalanságra és az ázsiai gazdaságok túlhevülésére -, valamint az ezekre adható válaszok elemzésére fókuszálnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank most zajló, tavaszi, washingtoni közgyűlésének résztvevői.

A bankok csordaszelleme és spekulációs őrülete okozta az ír bankválságot

A csordaszellem és a spekulációs őrület vezetett az ír bankok felelőtlen hitelezési gyakorlatához és a bankrendszer összeomlásához - derül ki a múlt héten nyilvánosságra hozott, az ír bankválság okait vizsgáló harmadik jelentésből.

Elszaladt az államadósság az eurózónában

Az eurózóna összesített adatai szerint az államok bruttó hazai össztermékhez viszonyított hiánya csökkent tavaly 2009-hez képest, miután a kormányok komoly lépések tettek annak érdekében, hogy visszanyerjék a befektetők bizalmát.

Újabb problémás ország a térképen!

Van egy kis ország az eurózóna déli részén, amelyről eddig kevés szó esett, holott államháztartási problémái hasonlóan súlyosak, mint a perifériáé. Ez pedig nem más, mint az a Ciprus, amelynek gazdasága tized akkora, mint Portugáliáé.

Katasztrófa az eurózónában - Magyarország viszont a legjobb

Görögország csődje gyakorlatilag elkerülhetetlen - ezt mutatják az ország kötvényhozamai. A portugál és az ír helyzet sem rózsás, romlott az országok megítélése az utóbbi hetekben.

Több tízmillió embert fenyeget mélyszegénység

Az élelmiszerek és az energiaárak emelkedése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy kisiklathatja az ázsiai országok gazdaságainak növekedését.

Múlt Japán
Csernobili rémtörténet: a hallgatag Teller és az öngyilkos fővizsgáló

Talán sosem tudjuk meg pontosan, mi történt huszonöt évvel ezelőtt Csernobilban, ez azonban az atomipar és a Szovjetunió sajátosságaiból fakad. Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni a rendelkezésre álló információkat a történelem első 7-es besorolású - azaz a legsúlyosabb kategóriába tartozó - atomerőmű-balesetéről.

A legsúlyosabbra emelik a fukusimai reaktorbaleset minősítését

A nukleáris eseményeket rangsoroló (INES-) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelik a Japán északkeleti részén, a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését - jelentette múlt héten a japán sajtó.

Karrier
Magyarinvázió Bécsben? – Május 1-től korlátlan munkalehetőségek

Május elsején megnyílik az osztrák és a német munkaerőpiac az Európai Unióhoz 2004. május elsején csatlakozott tíz tagállam - köztük Magyarország - állampolgárai előtt. Milyen változásokat hozhat a munkaerő szabad áramlása? Mire számítanak az érintett felek: az osztrák állam, a határmenti tartományok és megyék munkaügyi szakemberei?

Könnyebb lesz az elbocsátás – mit kockáztat a kormány?

A kormány belefogott az ország társadalmi átalakításának meglehetősen nehéz programjába. Várható, hogy ez további komoly társadalmi feszültségekkel fog járni. Az egyik ilyen terület a munka világa: a közszférában a kormány következetesen törekszik a dolgozók elbocsátásának megkönnyítésére, és most már a magánszektor van soron.

"Eddig túlzott védelemben részesültek a munkavállalók"

Túllépett eddigi keretén a vasárnapi munkavégzés tilalma körüli vita azzal, hogy a kormány bürokráciacsökkentő terve a hétvégi, az éjszakai és a túlórapótlékok visszavágását helyezte kilátásba. Lefaragnának a szabadságból, és könnyebbé válnának az elbocsátások is.

Négy halálos bűn az új munkahelyen

A sikeres állásinterjú nem jelenti azt, hogy a dolgozó elégedetten hátradőlhet, mondván: mindent megtett, új munkahelyén már sínen lesz a karrierje, elég, ha az első időkben csak bólogat és figyel. A beilleszkedés és a munkafelvétel nem várt buktatókkal járhat. Tanácsok.

Egészség
Tej kontra rákbetegség

Amerikai és új-zélandi tudósok kutatásai szerint a tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A népbetegséggé vált kór ellen szakértők szerint helyes életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással – mindenekelőtt a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej fogyasztásával védekezhetünk.

Hol lehet majd büntetlenül dohányozni?

Az Országgyűlés elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amely 2012-től a legtöbb zárt helyen megtiltja a dohányzást. 271-en igennel, 37-en nemmel szavaztak, 14-en tartózkodtak. Összefoglaló a változásokról.

Oktatás Természet
Összelopkodott diplomamunkák: így derül ki a turpisság

Egyre több hazai egyetemen használják a tanárok az online plágiumkereső programot, melynek segítségével kiszűrhető a diplomamunkákba forrásmegjelölés nélkül átemelt - más szerzőktől ellopott - szövegek egy része. A rendszer azonban még nem tökéletes: az idegen nyelvről lefordított szövegeket például nem tudja beazonosítani. Április 23. a könyv és szerzői jogok világnapja.

A csábítás legjobb trükkjei az állatvilágban

A legtöbb állatfajra jellemző, hogy a párválasztás előtt a hímek jellegzetes, udvarló viselkedést mutatnak, a nőstények pedig e viselkedés alapján választják ki az ajánlkozó hímek közül azt, amellyel végül párba állnak. A leglátványosabb csábítási trükköket a madaraknál figyelhetjük meg, de még a pókok között is akadnak igazi "Casanovák".

Aktuális
Miss Saigon Sopronban - Jelentkezz statisztának a megaprodukcióba!

Fiatal, karakteres arcú lányok és fiúk jelentkezését várják táncos szerepekre, továbbá 5-8 év közötti alacsony gyerekeket is keresnek a Miss Saigon statiszta válogatásán.

Faölelési rekordot állítottak fel a Lövérekben

Faölelési rekordot állítottak fel húsvétvasárnap Sopronban. 280-an vettek részt a tavalyi rekord megdöntésében. Nézd meg a nyugatmagyar.hu fotós összeállítását!

Kultúra
Sziget Fesztivál: Geszti tölti ki a „mínusz egyedik” napot

Az augusztus 10. és 15. között zajló rendezvény programja 90-95 százalékban összeállt, a nulladik nap műsoráról még folynak a tárgyalások.

Bringázz Sopron! - Critical Mass felvonulás

A Critical Mass városi túrát és a kísérő programokat szombaton rendezték Sopronban. Videós és képes összeállítás az eseményről.

Érdekességek
Keresd a nőt!

Pajzán életszemlélet, a földi élvezetek habzsolása – így jellemezhető a megújuló buddhizmus Thaiföldön.

A világ első pálinkaautomatája

Megjelent az ország első pálinkaautomatája a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér EU elnökségi várójában.