Hírlevél fejléc 2011. április 11.

Kedves Hallgatók!

Már csak egy hét, és itt a jól megérdemelt tavaszi pihenés. Addig is ajánlunk Nektek néhány cikket a nagyvilág elmúlt két hetének történéseiről, technikai fejlesztésekről és egyéb érdekességekről. Jó olvasgatást és kitartás, már csak 5 nap!
És még valami: ha tehetitek, bringázzatok az egyetemre! A hírlevélből azt is megtudhatjátok, miért érdemes ezt a közlekedési formát választani.

A szerkesztők

Gazdaság
Csaba László: Hol késik az összehangolt gazdasági program?

Sokáig reménykedett, hogy a kormány végre előrukkol egy tartalmilag összefüggő, koherens gazdasági programmal, de a Széll Kálmán-terv nem igazolta várakozásait, fejtette ki Csaba László akadémikus a hvg.hu-nak adott interjúban.

Nyugdíjkérdés - Ketyeg a demográfiai bomba

Sorra látnak napvilágot az olyan felmérések, amelyek szerint a mai munkavállalók nehéz helyzetbe kerülnek majd nyugdíjasként, ha nem takarékoskodnak előre. A lakosság is egyre jobban aggódik a jövő miatt, és mind többet tervez félretenni.

Mosolyognak a piacok a magyar gazdaságra: miért és meddig?

Amekkora bizalmatlanság övezi Magyarországot a nemzetközi politikai színtéren a médiatörvény és legutóbb az alkotmányozási folyamat ellentmondásossága miatt, éppen akkora bizalommal fordulnak a piacok a magyar gazdaság felé az utóbbi időben. Vajon miért változott meg a szél, hiszen nem olyan régen még a legkockázatosabb uniós tagok közé soroltak bennünket?

"Egy generációnak egy mosógép" - interjú a növekedéstagadó francia közgazdásszal

Kevesebbet dolgozunk, kevesebbet utazunk, kevesebb tárgyat használunk, de azok hosszabb ideig működnek majd, a ma ismert pénz pedig eltűnik az életünkből - ilyen lesz a nem túl távoli jövő, ha megvalósul Serge Latouche francia közgazdász növekedés nélküli gazdasága. Latouche az [origo]-nak azt mondta, fel kell számolni a kapitalizmust, mert az jelenlegi formájában nem tartható fent, de ez nem azt jelenti, hogy visszatérünk a kőkorszakba.

Felgyorsult az orvoselvándorlás, mit tehet a tárca? Szócska Miklós a tervekről

Ha kell, a minisztérium jogi úton ki fogja kényszeríteni a rezidensek elmaradt bérének kifizetését, szükség van az orvosok kötelező kamarai tagságára, rendet kell vágni a fővárosi kórházak áttekinthetetlen tulajdoni szerkezetében, a háziorvosok visszakapják az első Orbán-kormány alatt bevezetett eszköztámogatást – többek között ezeket a témákat érintette a hvg.hu-nak adott interjúban Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Soros: Vegyük tudomásul, az ember nem racionális lény

Soros Gyögy alapítványának szervezésében ezen a hétvégén négyszáz közgazdász tanácskozik arról, hogyan változhat meg a közgazdaságtan a válság hatására.

Hogyan tehetünk szert havi 158 ezres nyugdíjra?

A befektetési alapok jegyeiből felépített portfóliót ajánlja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának biztosítására a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Itthon
Bekerül az Alkotmányba – de miért?

Április végére új alkotmánya lesz Magyarországnak. A tervezett szöveggel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. De mit gondol az alkotmányjogász az újdonságokról?

A fülünkig ér a korrupció

Magyarországon kritikus méretet öltött a korrupció. A szükséges jogszabályok vagy nem készülnek el, vagy tele vannak kiskapukkal.

Kegyetlenül drágulhatnak az élelmiszerek

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 februárjában 47,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 67,9, az élő állatok és állati termékeké 13,3 százalékkal emelkedett. 2011. január-februárban az agrártermékek termelőiár-szintje 42,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; közülük a növényi termékek ára 61,3, az élő állatok és állati termékeké 12,0 százalékkal nőtt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

Akkor és most: az iszapömlés után fél évvel

2010. október 4-én, nem sokkal dél után szakadt át a Mal Zrt. egyik vörösiszap-tározója, és a több tízméteres falon áttörő masszív, maró anyag elöntötte az útjába kerülő településeket. Letarolt mindent, ami az útjába került: kidöntötte a kolontári házak oldalát és kocsikat sodort magával a több kilométerre fekvő Devecserbe. A Magyarországon soha nem látott ipari katasztrófa tíz életet követelt. Képeinkkel a katasztrófa fél éves évfordulójára emlékezünk.

EU
Eldőlt: két év után végre lépett az Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank (EKB) 1,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, hogy megfékezze az inflációt, amely 2,6 százalékra emelkedett, és negyedik hónapja haladja meg a jegybank inflációs célját.

Európának most már eredmény kell

Az európai adófizetők azt várják el, ne szórjuk el a pénzüket haszontalan projektekre – véli Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős tagja. Az osztrák politikus szerint a kohéziós politikát nem nélkülözheti Európa.

Jön az EU-adó: Közvetlenül az unióhoz folyhat az adónk egy része

Soha eddig nem voltak ilyen konkrét elképzelések az Európai Bizottság kezében az európai adóról, mint most. A közösség fő végrehajtó szerve közvetlenül a háztartásoktól szedne adót. A teher 2014-ben lépne életbe, s mintegy 40 milliárd euró bevételt jelentene.

Új segítséget hoz létre a megkárosított fogyasztóknak az EU

Az Európai Bizottság konzultációt indított azért, hogy előkészítse a kollektív jogorvoslatra vonatkozó szabályozást. A cél egy egységes, új jogorvoslati módszer bevezetése, amelynek segítségével fogyasztók csoportjai közösen indíthatnak eljárást anyagi igényeik érvényesítésére.

Karrier
Önként nem ment, kötelező lesz

Kötelező női kvótákkal javítaná a nemek közti egyenlőséget az Európai Bizottság a tőzsdei cégek vezetésében.

Hogyan gondoskodnak a cégek elbocsátott dolgozóikról?

Az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben - állítja a szakirodalom. De hogy működik a gyakorlatban?

Egészség
Autisták: zsenik és igazi hősök

Árnyalná a közvélemény autizmus-képét Temple Grandin, a talán legismertebb autista, aki egész életében kemény küzdelemre kényszerült környezetével és saját magával. Ma, sikeres közszereplőként a nevelés és az oktatás életbevágó szerepére hívja fel a figyelmet, s arra, hogy az autisták messze nem egyformák.

Top10: mely betegek kerülnek a legtöbbe az államnak?

A HVG utánajárt annak, ténylegesen hány beteget takarnak a milliárdok, illetve mennyibe kerül átlagosan egy ember gyógyulása a társadalombiztosításnak.

Gátat szabna a kormány a pusztító füstölésnek

Már 193 milliárd forinttal többe kerül a dohányzás a büdzsé 325 milliárdos dohányadó-bevételénél.

IT
Toplista – a legjobb desktop-átalakítók

A Windows asztal olyasmi, mint egy virtuális dolgozószoba. Sok időt töltünk el benne, fontos tehát, hogy kényelmes és egyedi legyen, és persze az is lényeges, hogy át tudjuk kicsit formálni.

Elkészülhet a világ első időgépe

Genf közelében, a francia-svájci határ alatt található a 27 kilométeres alagút, az LHC, ahol a CERN tudósai az elemi részecskéket a fényhez közeli sebességre gyorsítják fel és ütköztetik egymással.

Szórakozás
Tíz őrült áprilisi tréfa

Miért is szórakozunk egymással április elsején? Erre a kérdésre nincs teljesen egyértelmű válasz. Azért mi előállunk eggyel, s azt megspékeljük tíz rettentően szórakoztató április elsejei tréfával. Jó szórakozást!

2011 tavasz kampányleírás

A Bam! a megszokott módon - és egyben sok újdonsággal - indul idén tavasszal is: 2011. április 4. és május 8. között minimum 8x kell tekerned, hogy teljesítsd a feltételeket.