Hírlevél fejléc 2011. március 15.

Kedves Hallgatók!

A Szakkollégium 6. hírlevelét a régen várt tavaszi napsütésben állíthattuk össze. A természet azonban nem volt mindenkihez ilyen kegyes az elmúlt időszakban: a cikkek között helyet kaptak a Japánban történt katasztrófáról készült beszámolók. Emellett persze könnyedebb hírekkel is szolgálunk, és természetesen nemzeti ünnepünkről is megemlékezünk. Mindenkinek sikeres ZH-időszakot kívánunk!

A szerkesztők

Gazdaság
Bizonytalan pálya

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a német kereslet idén már kissé lassuló bővülése mellett növekedésnek indul a belföldi kereslet is. A külső egyensúly tovább javul, a GDP-növekedés gyorsul. A magyar gazdaság megítélése, a pénzügyi folyamatok alakulása szempontjából azonban az lesz a döntő, hogy mennyire hiteles strukturális változásokat indít be a kormány a 3% alatti államháztartási hiány középtávú fenntarthatósága céljából.

Sokkoló prognózis: megállíthatatlan az élelmiszer-drágulás Magyarországon

A tavaly nyáron kezdődött élelmiszerdrágulás komoly nyomokat hagyott a magyar inflációs számokban és egyelőre nem is várható lassulás. Amíg nem érkeznek meg az első idei terméseredmények, nem látszik, mi állítaná meg a gabonaárak emelkedését, illetve azok feldolgozott élelmiszerárakba való átgyűrűződését.

Tévhitek a magyar államadósságról

Nagyon fontos, hogy tisztázzuk eladódásunk valós okait, hiszen az okok feltárása adhatja kezünkbe a helyes terápiát, ellenben a tévhitek mindig tévútra vezetnek bennünket. Miként jött létre a mai (2011. évi) 20 ezermilliárd forintnyi államadósság, kik ezért a felelősök, miként lehetne ezt az elviselhetőség szintjére csökkenteni? Gazdag László közgazdász írása az államadóssággal kapcsolatos tévhitekről.

Demján: nyolc-tíz kötvénytulajdonos markában van az ország

A Gránit Bank pénteki bemutatása után Demján Sándor nagyvállalkozó a gazdaságról vallott elképzeléseit is ismertette. Szerinte akkor egészséges egy ország, ha bankszektorának legalább fele hazai tulajdonban van. Mivel a "bővített újratermelés" kora jöhet hazánkban, szerinte a mostani a legjobb időszak arra, hogy valaki bankba fektessen. A munkahelyteremtéshez szerinte állami vállalatok alapítására is szükség van.

Soha nem volt ennyi milliárdos

A világ leggazdagabb embere a tavalyi év után idén is a mexikói Carlos Slim lett, akinek vagyona eléri a 74 milliárd dollárt - derül ki a Forbes legfrissebb összesítéséből. A második helyen Bill Gates végzett a milliárdosok versenyében, míg Warren Buffett a dobogó harmadik fokára állhatott fel - írja a portfolio.hu.

Londoni tanácsadókkal javítana a kormány Magyarország PR-ján

Kommunikációs feladatokkal bízott meg a kormány két londoni tanácsadó céget, amelyek Magyarország újrapozícionálása mellett a kormányzat politikai és gazdasági intézkedéseinek részletes megismertetését is segítik majd külföldön - erősítette meg a Financial Times információit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Már nem a McDonald's a legnagyobb étteremlánc a világon

A Subway amerikai gyorsétterem-hálózat lett a világ legnagyobb étteremlánca, miután éttermeinek száma 2010 végére túlnőtte a McDonald's hálózatát. A McDonald's szerint ők is tovább növekednek, és a nagyság helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt.

A diákok is buktak az új adószabályokon

A nyári főszezonban több tízezer diák szembesülhet azzal, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, mint egy évvel korábban. A diákszövetkezetek szerint nagyjából a diákok egynegyedét-egyharmadát érinti az adójóváírás csökkenése, miáltal a diákmunkások havonta tízezer forinttal kevesebbet kereshetnek adómentesen.

Külföld
Földrengés és cunami Japánban

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után a Csendes-óceán teljes térségében cunamiriadót rendeltek el. A hivatalos adatok szerint több mint 3300 ember meghalt. Friss hírek percről percre!

A japán cunami pusztítása - fotógaléria

Japánban a valaha mért legnagyobb, 8,9-es erősségű földrengés után cunamiriadót rendeltek el. A víztömeg a szárazföld belseje felé áramlik, a halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Nagyítás-fotógaléria a pusztító cunami útjáról.

Viszonylag lassú az asszimiláció Szlovákiában

Magyarországgal vagy Csehországgal összehasonlítva Szlovákiában lassabb ütemben olvadnak be a kisebbségek a többségi nemzetbe – jelentette ki Rudolf Chmel szlovák miniszterelnök-helyettes szombaton, az Érsekújváron szlovákiai magyar szervezetek által tartott, Népszámlálás és asszimiláció című konferencián.

Erin Brockovich újra harcba indul

Visszatért a kaliforniai Hinkley városkába Erin Brockovich, az az amerikai nő, aki főnöke segítségével történelmi, 333 millió dolláros kártérítést csikart ki egy áramszolgáltatótól, mert az mérgező anyagokkal szennyezte a kisváros vizét, emberek tömegét betegítve meg. A cég a gyanú szerint megint toxikus anyagokat enged a környezetbe, Erin Brockovich pedig ismét vízmintákat vesz.

Karrier
Top vállalatok pályakezdőknek

Idén is nyilvánosságra hozták a pályakezdők számára legjobb választásokat – immár második alkalommal – a KarrierStart lista keretében. A szervezők nemcsak a „Legvonzóbb Vállalat” rangsorát hirdették ki, díjazták a 8 legnépszerűbb szakmai terület pályakezdők számára leginkább szimpatikus cégeit is.

150 diplomásnak ad munkát az Ericsson

Eddig körülbelül ezren dolgoztak az Ericssonnál a kutatás-fejlesztés területén, de a vállalat vezetősége a hazánkban megtalálható minőségi munkaerő miatt úgy döntött, jelentősen bővíti a létszámot.

Valójában nem szeretjük a munkahelyünket

Regionális összehasonlításban a magyarok a legelégedettebbek jelenlegi munkahelyükkel - állapította meg a Grafton Recruitment munkaerő-közvetítő cég legfrissebb felmérése. Az első látásra meglepő eredmény a szakemberek szerint annak tudható be, hogy az átlag magyar munkavállaló jellemzően rugalmatlan, pesszimista karrierjével kapcsolatban, ám főnökétől rendszeres visszajelzést kap munkájáról.

Négy pusztító szokás, amitől a kollégák kikészülhetnek

Még egy összeszokott munkahelyi csapatnál is feszültséget generálhat, ha az egyik munkatárs kilóg a sorból és viselkedésével, hozzáállásával hátráltatja a közös munkát, esetleg destruktívan hat a többiek munkamoráljára, teljesítményére. Melyek azok a mozzanatok, amelyek negatívan befolyásolhatják az egész kollektívát?

Egészség
Egy kisvárost irt ki évente a dohányzás - az állam is jobban jár, ha tiltják

Százharminc milliárdnál többe kerül az országnak a dohányzás, mint az abból származó adóbevétel. Évente 26 ezren halnak bele e szenvedélybe, a három évesnél kisebb gyermekek középfülgyulladásának 90 százalékáért a szülők dohányzása okolható. Sürgető a dohányzást szabályozó törvény szigorítása.

A legdurvább ritka betegségek

Saját akarattal felruházott kéz, tizenévesen megjelenő ráncok, ájulás egy falat ételtől, hogy csak néhányat említsünk az igen ritkán előforduló kórok furcsa tüneteiből. Február 28. ugyanis a ritka betegségek világnapja. Az idei mottó – ritkák, de egyenjogúak – pedig arra utal, hogy sok beteget nem egyenlő esélyekkel kezelnek.

Tudomány
Japán két és fél métert mozdult el a földrengéstől

A Japánt sújtó földrengés során elmozdult kőzettömegek bolygónk forgását is befolyásolták. A Föld tengelyforgási ideje az eseménytől 1,6 mikromásodperccel rövidült, és tehetetlenségi tengelye 10-25 centiméternyit mozdult el.

Lézerrel fürkészik a Stonehenge titkait

Újabb kísérletet tesznek a az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet szakemberei, hogy kiderítsék, mikor és miért hozták létre a Stonehenge-t. A tudósok most lézeres letapogatással alkotják meg a megalitikus építmény digitális modelljét.

Kultúra
Miért nincs két egyforma Rolls-Royce?

Ha a múlt század elejének francia autói egy kicsit megbízhatóbbak, talán soha nem jön létre a Rolls-Royce. A kocsi orrán lévő szobor anyaga, mérete, formája változott az évek során, de nem csak ezért nincsen az angol luxusautókból két egyforma.

Tíz étel, amit soha ne rendelj magyar étteremben

A torkos csütörtök eredetileg farsangi népszokás volt, nem a Magyar Turizmus Zrt. találta ki. 2006 óta létezik marketingverzió: féláron lehet enni egy csomó étteremben. De mit? Különleges tájékozódási képesség szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a legveszedelmesebb csapdákat a magyar vendéglátás Indiana Jones-labirintusában.

Március 15.
Mi történt pontosan 1848 március 15 -én?

Legújabbkori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848 március 15 megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra.

1848