Hírlevél fejléc 2011. február 28.

Kedves Hallgatók!

Szokásos hírlevelünkkel jelentkezünk a tél utolsó hivatalos napján, bár sajnálatos módon a tavasz érkezéséről egyelőre nem számolhatunk be. Az influenza elkerülése érdekében következetes gyümölcsfogyasztásra ösztönzünk mindenkit, a végzős hallgatóknak pedig álláskeresési tippekkel kedveskedünk. Nem feledkeztünk meg természetesen a gazdasági hírekről sem, és a fontosabb politikai események is helyet kaptak a Szakkollégium 5. hírlevelében.

A szerkesztők

Gazdaság
Miben rejlik az inflációs probléma?

Míg az inflációs ráta a fejlett és a fejlődő világban egyaránt emelkedik, addig érdekes párhuzamokat fedezhetünk fel a mostani és a 2008-as helyzet között, mind az infláció típusával, mind pedig a központi bankok válaszlépésének problematikájával kapcsolatban.

Válság előtti szinten az eurózóna gazdasága

A felülvizsgált januári 57,0 ponthoz képest februárra 58,4 pontra, 2006 júliusa óta nem látott szintre emelkedett az euróövezet előzetes összetett beszerzési menedzser mutatója - közölte a londoni Markit gazdaságkutató intézet hétfőn. Elemzők 56,9 pontra számítottak.

Soha nem látott tőzsdei összeomlástól tartanak

A Reuters szerint a közelmúltban bejelentett tőzsdei óriásfúziók globális szintre emelheti az úgy nevezett flash crash vitát: az egyre nagyobb egységes piacokon ugyanis egyetlen hiba beláthatatlan következményekkel járhat.

Harmincéves csúcson az ezüst árfolyama

Rekordmagas szintet ért el a múlt hét végén az ezüst árfolyama: csütörtökön a londoni nemesfémtőzsdén unciája 30,60 dollárt ért. Később New Yorkban a határidős tőzsdén az üzletkötők egészen 31,88 dollárig srófolták fel unciánkénti árát.

Erős középosztály kellene Magyarországon!

Abban relatív egyetértés van ma Magyarországon kormányzati szinten is, hogy a gazdaság növekedését és fejlődését a vállalkozások megerősítésével lehet és kell elérni. Az is egyre világosabb, hogy ebben a kifejezetten családi tulajdonú magyar vállalkozásoknak nélkülözhetetlen, jelentős szerepe van és kell is lennie.

Ki fizeti majd a nyugdíjat? A huszonévesek többsége nem akar gyereket

Ki fizeti majd a nyugdíjat? A huszonévesek többsége nem akar gyereketA mai huszonévesek többsége nem tervez családot alapítani, vagy ha igen akkor csak hosszú idő múltán. A nyolcvanas évek szülötteit többségében még a családjuk tartja el és sokkal inkább tartják perspektívának a magas életszínvonalat mint a gyerekvállalást.

Itt a reformok előszele? - "A magyar állam rátelepedett a gazdaságra"

Könnyen lehet, hogy többek között a most közölt háttértanulmány alapozza majd meg az egy hónapon belül bejelentésre kerülő átszervezéseket, és a mostanihoz hasonló publikációkkal akar a kabinet "megágyazni" a változásoknak.

Kiállták a próbát a balti államok

A balti országokra egyre inkább, mint a világgazdasági válságot sikeresen túlélő államokra tekinthetünk. A három ország eredményeit vizsgálva sok eddigi vezető európai gazdaság lesütött szemmel gondolkozhat: valóban utolsókból lesznek az elsők?

Külföld
Csak illúzió az egyiptomi forradalom

Ami Egyiptomban történt, az nem forradalom, hanem katonai puccs volt: Hoszni Mubarak elnöknek azért kellett mennie, mert érdekei ütköztek a rezsim bástyájának tartott hadsereg vezetőivel. A tüntetők csak a háttérfüggöny szerepét alakították egy drámában – állítja elemzésében a Stratfor.

Indonézia: vallási viták és terrorizmus a demokrácia szigetén

Indonéziában – a világ harmadik legnagyobb demokráciájában, és a legnépesebb muszlim-többségű országban – egyre gyakoribbak a vallási kisebbségben élők elleni támadások és atrocitások, a kormánynak jelentős problémákat okoz a felekezeti indíttatású terrorizmus elterjedése.

EU Környezet
„Az EU-integráció nem egy szexi dolog"

Túléli-e az EU a válságot? Mikor lesz magyar euró? Mit ér egy magyar soros elnökség? Létezik-e európai identitás? Többek között ezekről a témákról esett szó a Marján Attila közgazdásszal, íróval, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjével folytatott beszélgetésben.

Felismerhetetlenné válik a Föld 2050-re

Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az egyre növekvő népesség, valamint az egyre kevesebb és drágább élelmiszer miatt szűk 40 év múlva már a jelenlegitől teljesen eltérő képet mutathat a bolygónk.

Karrier
Mennyire könnyű diplomával elhelyezkedni?

Népszerűek a vállalatok körében a frissdiplomások, hiszen a cégek 88 százaléka foglalkoztat egyetemről épphogy kikerült fiatalokat. Szervező képességet nem várnak, de nem árt ha van szakmai gyakorlat és az önállóságot is értékelik

Felmondás és végkielégítés: mi jár a munkavállalónak?

Milyen jogai vannak a munkavállalónak, ha elküldik, ha felmond, illetve ha a közös megegyezést választja? Azonnal vagy gondolkodási idő után kell a közös megegyezésről szóló felmondást aláírnia?

Öt tipp, mit tudnak a főnök dédelgetett kedvencei

Minden főnök álma a tökéletes alkalmazott. A szakmai tudáson és elhivatottságon, a hatékonyságon és termelékenységen kívül számos tulajdonság akad, melyet a munkaadó elvár alkalmazottaitól. Melyek az ideális dolgozó ismérvei?

Négy halálos bűn, ami az álláskereső vesztét okozza

Elég egy ügyetlen mondat az önéletrajzban vagy egy rosszul megadott e-mailcím és az álláskereső már a felvételi procedúra legelején kigolyózza magát a potenciális jelöltek közül. A legcsúnyább öngólok.

IT
A 10 legrosszabb ingyenes szoftver – ingyenes, de minek?

A techline.hu kigyűjtötte a legrosszabb, ingyenesen letölthető szoftvereket. Olyan alkalmazásokról van szó, amelyek ilyen-olyan okból képesek az őrületbe kergetni, esetleg szimplán rosszak, vagy nem rosszak, de sok kellemetlen „mellékhatással” rendelkeznek.

Robotok foglalták el Barcelonát

A Nokia nem jelent meg a készülékeivel a barcelonai mobilkiállítás területén, de a világ köszöni szépen, nélküle is bőségesen el van látva csúcstechnikával. Üzleti ökoszisztémák, nyílt platformok és egyéb bullshitek a világ mobilipari fellegvárából.

Egészség
Újabb tévhit dőlt meg a gyümölcsökkel kapcsolatban

Ne dőljünk be a városi legendának. Mégsem kell éhgyomorra enni a gyümölcsöket, az emésztésünk ugyanis nem tart igényt erre – állítja a Snopes.com. Sőt, bizonyos esetekben ártalmas is lehet, ha gyümölccsel kezdjük a napot.

Teljes dohányzási tilalmat akar a Fidesz az éttermekben

A javaslat egyéni képviselői indítvány formájában kerül az országgyűlés elé - a Fidesz-frakció már hétfői ülésén rábólintott -, ú de élvezi Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és az államtitkárság támogatását is.