Hírlevél fejléc 2011. február 14.

Kedves Hallgatók!

Most már ténylegesen belevetettük magunkat a tavaszi szorgalmi időszakba, ezalatt pedig nagyban zajlanak a farsangi mulatságok. Előadásokra és bálokra készülődés közben azért érdemes beleolvasni a hírlevélbe: számos érdekesség történt a világban az elmúlt két hétben is. Mire a hírek végére értek, talán a fánksütés rejtelmeit is elsajátítjátok. :)

Elsőként e videót ajánljuk figyelmetekbe. Mint írják is, a jövőnk múlhat rajta: Válasszunk magyar terméket!

A szerkesztők

Gazdaság
Így fejlődik Magyarország. Ez fenntartható?

Miközben a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a gazdasági válság hatásai, az államháztartás finanszírozhatósága, az adósságcsapda, a forint árfolyamváltozásai, az alacsony foglalkoztatottság és hasonlók miatt aggódunk, Magyarország fenntartható fejlődése egy sor más dologtól is függ. Ezeket gyűjtötte össze a GKI elemző kötete.

A garantált nyugalmas öregkor önbecsapás

Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérést több magánszemély úgy éli meg, hogy ezzel óriási teher esett le a válláról, az állam majd eltartja őket, nincs szükség az öngondoskodásra. Ez azonban önbecsapás.

Erről az étlapról áll össze a reformcsomag

Havi ezer forint körüli tb-hozzájárulás, dugódíj, zöldadók, lefelezve továbbélő bankadó – ezek képezhetik a gerincét a bevételi oldalon a kormány reformcsomagjának. A kiadási oldalon kétszer annyi egyenlegjavulást kell elérni, mint a bevételin, de itt rosszabbul áll a munkával az apparátus. Adósságszabály és egyenlegszabály is jöhet. A kormány most jóban akar lenni az IMF-fel, az OECD-vel és az EU-val.

Davosi jóslatok: évszázados emelkedés kapujában állunk

A svájci Davosban (Európa és persze Graubünden kanton legmagasabban, 1560 méteren fekvő városában) – mint 1971 óta minden évben – idén is összegyűltek a világ vezető politikusai, üzletemberei, szellemi nagyságai, véleményformálói, hogy választ találjanak a világ legégetőbb kérdéseire, vagy legalább is azonosítsák ezeket. A vasárnap zárult 41. Világgazdasági Fórum egyes résztvevői szerint mintha megszakadt volna a világ összeköttetése a magaslattal.

Itt az IMF Magyarországról szóló jelentése!

Az IMF szerint kétséges, hogy teljesült a tavalyi hiánycél. Idén pedig GDP-arányosan 4 százalék kiadás-lefaragásra lenne szükség.

Új pénzt vezetnek be Magyarországon az idén

Nyár végén, ősz elején forgalomba kívánják hozni a Rábaköz saját „pénzét”, a tallért – közölte Huttlesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökhelyettese az MTI érdeklődésére.

Itt az új APEH-szégyenlista: 13 milliárddal tartozik a csúcstartó

Az adóhatóság közzétette a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáját: a közel kétszáz cég és magánszemély - a késedelmi pótlékkal és bírsággal együtt - összesen bő nyolcvanmilliárd forinttal tartozik.

Megvan, miért szárnyal a forint

A piac pozitívan értékeli a kormány költségvetési törekvéseit, de a kedvező nemzetközi hangulat és az egyiptomi helyzet enyhülése is a forint malmára hajtja a vizet.

Felsőoktatás
Milyen fizetésre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások?

Rosszul jártak a 2006-ban bevezetett bolognai rendszerrel az elmúlt két év bachelor diplomásai: aki BA- vagy BSc-diplomával szeretne elhelyezkedni, alacsonyabb fizetésre, hosszabb álláskeresési időszakra, a munkaadók részéről pedig némi tanácstalanságra számíthat. Kedden ismertették a diplomás pályakövetés legfrissebb eredményeit, ami először adhat visszajelzést a "bolognások" lehetőségeiről.

Így dolgoznak a bérvizsgázók: virágzik a nyelvvizsgacsalás piaca

Akár három év börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik más személyi igazolványával vagy leckekönyvével vizsgáznak – ennek ellenére sokan vállaják a kockázatot, a "szolgáltatásért" ugyanis busás összegeket fizetnek a hallgatók. Az álvizsgázók és vizsgacsalók biznisze továbbra is virágzik, és – úgy tűnik – időnként maguk a vizsgáztatók is profitálnak az üzletből - írja az eduline.hu.

Vissza a 70-es évekbe? Újra az állam mondja meg, mi a művészet?

Felfüggesztette a Magyar Universitas Program keretében megvalósuló Kortárs Képző- és Iparművészeti Pályázatok elbírálását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), emellett a „már elkészült művekkel kapcsolatos kételyek tisztázására” törekszik.

Karrier
Felhajtja a béreket az osztrák munkaerő-piaci nyitás?

A magyar vállalkozásokat akár hátrányosan is érintheti az osztrák munkaerőpiac idén május elsején esedékes megnyitása - közölte az ENWC Natlacen Walderdorff Cancola nemzetközi ügyvédi iroda.

Környezetvédelem Pénzügy
Percenként 35 focipályányi erdő tűnik el

A Természetvédelmi Világalap (WWF) a berlini főpályaudvaron kihelyezett egy nagy "erdőveszteség-számlálót". Hatvan óra alatt Berlin nagyságú erdők tűnnek el.

Két óra alatt megérkeznek majd az átutalások

A hazai bankrendszerben a mostani egy nap helyett maximum 4 órára szűkül az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése 2012. július 2-tól.

Polgárjog a hulladékégetésnek (?)

Lehetséges, hogy csak dédunokáinknak nyújt majd komfortos jövőt az az európai uniós igényű kommunálishulladék- és megújulóenergia-hasznosítás, villamosáram- és távhőtermelés, amelynek jelenleg egyetlenegy létesítménye működik hazánkban. Pedig az energiát termelő hulladéktüzelést irányelveivel és pénzzel is támogatja az Európai Unió.

Világnap volt
A házasságnak befellegzett?

Jó ideje tudjuk már, hogy egyre inkább alábbhagy a házasodási kedv. Mindemellett az alternatív együttélési formák, főleg az élettársi kapcsolatok népszerűsége tapasztalható, ám ez sem kompenzálja az elmaradt házasságkötéseket.

Hírek könnyedén
„Pár pohár whisky után viccesek tudnak lenni a kormányfők”

Bizalmas adatokhoz való hozzáférés, titoktartási kötelezettség, nemzetbiztonsági átvilágítás. A hvg.hu uniós tolmácsokkal beszélgetett arról, milyen úgy dolgozni, hogy minden egyes szónak óriási tétje lehet.

Hat alapérzelem: melyek ezek, mire használhatók és mire nem?

Öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem és undor – e hat emberi alapérzelmet arcmimika alapján a pápuák ugyanúgy felismerik, mint a nyugati világ egyetemistái. Erre épít a filmgyártás, de például a reklámiparban kidobott pénz az alapérzelmekhez társított üzenet.

Szórakozás
A farsang története

A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik.

farsang