Hírlevél fejléc 2011. január 31.

Kedves Hallgatók!

A tavaszi szemeszter első hírlevelének középpontjában a kikapcsolódás áll, hiszen most még megtehetjük. :) Természetesen nem maradnak el a fontos gazdasági, politikai, vagy éppen a felsőoktatást érintő cikkek sem, sőt, egy új rovatot is elindítottunk, Tanáraink írták címmel, de a brennbergbányai kocsmatemplomról is olvashattok.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy február 6-ig várjuk a jelentkezéseket a szakkollégiumi tagságra! A GO-ban található cikk az előző félévben megvalósult, és a mostanira tervezett programjaink összefoglalását tartalmazza.

Jó szórakozást a hírlevélhez, és sikeres félévet kívánunk Nektek!

A szerkesztők

Gazdaság
Megoldható, de ára is van Orbán adósságcsökkentésének

Könnyen összejöhet az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett államadósság-csökkentés, a kormány ugyanis több olyan forrással is rendelkezik, amelyekből azt megoldhatja. Felhasználhatja erre a célra az állami rendszerbe irányított magán-nyugdíjpénztári vagyonokat és az IMF-hitel megmaradt részét is. A látványos adósságcsökkentésnek ugyanakkor van hátulütője is. Az erre a célra felhasznált nyugdíjpénzeket ugyanis később vissza kell majd pótolni a rendszerbe.

Mostantól nem csak a magyar megszorításoktól retteghetünk

Egy két éven át tartó nyugat-európai kiigazítás, mely összesen a GDP egy százalékával mérsékli az állami kiadások szintjét, két évig rendre mintegy 0,2 százalékkal fékezheti a magyar gazdaság növekedési ütemét - olvasható a decemberi MNB Szemle egyik tanulmányában. Ennek oka pedig az, hogy a megszorítások miatt csökken a külső kereslet, ami mérsékli a magyar gazdaság exportlehetőségeit.

Puskás-stadion, Moszkva tér: régi adósságok a Széchenyi Tervben

Még az idén 1100 milliárd forintnyi tőketámogatás áramolhat a magyar gazdaságba 93 pályázat keretében. Ezzel a 2013-ig meglévő 2000 milliárdos forrás 55-60 százalékát még 2011-ben a vállalkozások rendelkezésére bocsátja a kormány.

Az amerikai állam is felelős a válságért

A Wall Street, a Federal Reserve (Fed), valamint Bill Clinton és George W. Bush adminisztrációja is felelős a 2008-ban kezdődött globális recesszióért – derül ki a New York Times birtokába jutott, a válság okait elemző vizsgálóbizottsági jelentésből, amelynek legfontosabb megállapítása az: elkerülhető lett volna a baj.

Minden huszadik főnök csak magára hallgat

A magyarországi döntéshozókról készített felmérést a Devise Hungary. Ennek eredményeit ismertették a Döntéshozók fóruma című konferencián. A felmérésből kiderült: a főnökök zöme kikéri munkatársai véleményét, a közösségi portálok közül pedig a legtöbben a Facebookot használják.

Túl sikeres a kínai "egy gyerek politika"

Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír, hogy a kínai kormány jogszabályban kötelezné a kínaiakat idős szüleik eltartására, gondozására. A közvélekedés szerint a kínaiak nagyon tisztelik élő és holt őseiket, ezért felmerül a kérdés: miért kell ilyen rendelkezést hozni? A válasz egy harminc évvel ezelőtti döntésben keresendő, ugyanis ekkor vezették be a híres-hírhedt egy gyerek politikát.

Felsőoktatás Pénzügy
Bevált a Bologna-rendszer, kár lenne eltörölni – interjú Mészáros Tamással

Általában bevált a Bologna-rendszer, az osztatlan képzés visszaállítása nem tűnik jó ötletnek. Számos sebből vérzik a felsőoktatási-törvény eredeti formája, remélhetően az új változat már tükrözi az egyetemi rektorok, illetve az oktatási szakemberek nézeteit is - minderről Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora beszélt a hvg.hu-nak.

Nyilatkozattal vértezik fel magukat a vonakodó pénztártagok

Több mint tízezren adtak le olyan nyilatkozatot egy ezek begyűjtésére vállalkozó szakszervezetnél, amelyben azt állítják, hogy kényszerből térnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. A nyilatkozók abban bíznak, hogy a kormány a pénztári törvény visszavonására vagy módosítására kényszerül, az okirat ekkor ugyanis is segíthet a jogviszony visszaállításában.

Tanáraink írták
1 millió munkahely

Magyarországon a magas és közepes végzettségűek foglalkoztatása megegyezik az uniós átlaggal. Az alacsony végzettségűeké 20%-kal elmarad. Mi következik ebből?

Már fiatalon kell elkezdeni a nyugdíjról gondoskodni!

Az évszázad közepéig akár egymillió fővel is csökkenhet Magyarország teljes lakossága – áll a KSH előrejelzésében.

Környezet IT
Miért indul meg a löszfal?

Magyarországon minden évben problémát jelentenek a löszös és más laza üledékekből felépült magaspartok omlásai, csuszamlásai. A löszfalak főleg a Duna mentén, más üledékes magaspartok a Hernád mellett okoznak problémákat. Emberi mulasztásról akkor lehet szó, ha építési engedélyt adnak olyan területre, amiről ismert, hogy megindulhat.

Közösségi vásárlós oldalt indít a Google

A Google hónapokig tárgyalt a legnagyobb közösségi vásárlós oldal, a Groupon megvételéről – sikertelenül. A Google azonban nem adta fel, úgy döntöttek, ha már nem sikerült megvásárolni, akkor fejlesztenek egyet.

Milyen újdonságok várhatók a Wikipedián?

A tízéves Wikipedia hamarosan megújulhat, bár hivatalosan ezt még nem reklámozzák, hiszen részben tesztfázisban, részben ötletszinten vannak a fejlesztések.

Kultúra Kikapcs
Megállapodott Budapest és a Sziget

62,5 millió forintot fizetnek a területhasználatért és még százmilliót azért, hogy egy fővárosi kedvezményekre feljogosító kártyát árulhassanak a fesztiválozóknak. Az alku 2,5 milliárdról indult. A megállapodás csak az idei fesztiválra vonatkozik.

2010 legjobb sajtófotói

A Magyar Sajtófotó pályázatára beküldött 8548 fotó közül válogatta ki a nemzetközi zsűri a legjobb képeket. Ahogy várható volt, erősen rányomták a bélyegüket a súlyos hazai katasztrófák a képfelhozatalra: a nagydíjat Huszti István kapta a vörösiszap-katasztrófa során készített képéért.

Március 15-én megszűnik a Facebook

Túl sok viszontagsággal jár a Facebook üzemeltetése, ezért alapítója, Mark Zuckerberg bejelentette: március 15-én leállítják az oldalt - adta hírül Weekly World News bulvárlap.

A legkiakasztóbb Photoshop-bakik

A számítógépes fotóprogrammal tökéletesen el lehet ferdíteni a valóságot. Megesik, hogy mégis tökéletlen lesz a végeredmény. Összeállítás a legkiakasztóbb Photoshop-bakikból.

Fontos tudnivalók a teáról

Nem mindegy mikor, és hogyan isszuk, milyen mennyiségben és minőségben. A gyógyszereinket pedig semmiképp se teával öblítsük le!

Olimpiai önfenntartó óriásvízesés Brazíliában

Ez a megújuló energiát generáló torony a Riói olimpiai játékok fő jelképe lesz, ha elkészül. A következő képeken a látványtervek és a működési elv kerül bemutatásra.

Filmajánló Programajánló
Kellemetlen igazság - An Inconvenient Truth

Ez a film szenvedélyes és lelkesítő alkotás egy emberről, akinek feltett szándéka, hogy eloszlatja a globális felmelegedést övező mítoszokat és téveszméket, és a megelőzés érdekében tettekre buzdít. Ebben a gondolatébresztő, döbbenetes alkotásban Al Gore és az ő "utazó globális felmelegedés műsora" vicces, lebilincselő, és kertelés nélkül közölni akarja a felkavaró igazságot a világméretű vészhelyzetről az átlagemberekkel, mielőtt még túl késő lenne.

Kocsma és templom egy fedél alatt

Ha a fáradt vándor egy jófajta fröccsöt kíván, leghelyesebb, ha a templomba tér be. Ha pedig az istenfélő zarándok térdre borulva imádkozni szeretne, a kocsmában a helye. Hogy tévedésből felcseréltem volna a helyeket? Egyáltalán nem. Aki nem hiszi, jöjjön velem Brennbergbányára, meglátja, igazam van.