Hírlevél fejléc 2011. január 17.

Kedves Hallgatók!

Új év, új hírlevél - fogadjátok szeretettel a 2. számot, melyet a szakkollégium szorgos kis tagjai töltöttek meg tartalommal.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Hírlevélben közölt cikkek, megjegyzések nem tükrözik a szerkesztők véleményét. Célunk csupán különböző álláspontok közreadása, csokorba gyűjtése.

Amennyiben az e-mail formában érkezett hírlevelet nem tudjátok megnyitni, megtekinthetitek a Szakkollégium honlapján, a Hírlevelek menüpontban: http://szakkollegium.ktk.nyme.hu

A szerkesztők

Gazdaság
Magyar gazdaság 2010 - visszatekintés

Egészen biztosan nem írjuk be a 2010-es évet a magyar gazdaság aranykönyvébe, de annyit biztosan elmondhatunk, hogy elindultunk kifelé a válságból, a gazdaság, ha lassan is, de növekedésnek indult, s képesnek látszunk helyzetünk stabilizálására. Ez az esztendő azonban elsősorban a gazdaságpolitika körüli vitákról lesz emlékezetes. A cikk végigtekint mind a tizenkét hónapon.

Már fújják a lufit - meddig tart a Facebook-őrület?

A napokban jelentette be az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs, hogy közel 500 millió dollár friss tőkét nyújt a Facebooknak, ezzel a közösségi oldal értékét 50 milliárd dollárra becsülték. Nem kérdés, hogy az internet legfényesebb üstököse a Facebook, ám az összegek hallatán a szakértők egy része a dotkom lufi 2.0-át emlegeti.

Eurócsatlakozás: egy lépés előre, kettő hátra

Január elsejétől a tizenhat tagú euróövezet tizenhét tagú: Észtország a közös pénzt használó övezet új, tizenhetedik tagja. A két másik balti ország, külföldi beruházásokban reménykedve, továbbra is sietne az euróövezetbe, de legalábbis Lettország esetében ezt fékezik az IMF-mentőcsomag feltételei, amelyek miatt Lettország esetleg kénytelen lesz kilépni az európai átváltási mechanizmusból (ERM-2.), márpedig az eurócsatlakozás egyik feltétele kétévi ERM-2.-tagság.

Átléptük a 80 százalékos államadósságot

A magyar államháztartás uniós számítás alapján mért adóssága 2010 harmadik negyedévének végén a bruttó hazai termék 82,2 százalékát tette ki.

Kínaiak építhetnek ötcsillagos szállodát a Balatonnál

Gyógyvizes szállodát építhetnek a kínaiak Balatonszemesen, a hajdani szovjet tábor területén, ha más befektető nem előzi meg a kínai partnert.

Felsőoktatás
A diák nem tanul, az oktató nem követel

Az utóbbi hónapokban, néhány csendesebb év után, újra fellángolt a vita a magyar felsőoktatás helyzetéről, az egész rendszer átalakításának, újraszabásának szükségességéről. Néhány, a gödörből kitekintő és talán a kelleténél kicsit sarkosabban megfogalmazott gondolattal kíván hozzájárulni az eszmecseréhez a cikk írója. Egyebek mellett meghatározásra kerülnek a jelenlegi oktatási rendszer leggyengébb pontjai.

Mi a baj a multimédiával?

A szerző kissé szarkasztikus s egyben kritikai hangvételű írása az öncélú, nem ritkán ellenőrizetlen, pedagógiai és informatikai szempontból is kifogásolható iskolai multimédia-kultusz jelenségére hívja fel a figyelmet.

Ledolgozható tandíjat kínál egy főiskola

A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) munkalehetőséget szervez azoknak a hallgatóknak, akik jelentkezéskor vállalják, hogy a teljes tandíjat vagy annak egy részét ledolgozzák.

IT
A Microsoft már nem üldözi a kalózokat

Megszűnt a szoftvereredetiség-ellenőrzést végző OGA-program. Hivatalos bejelentés és így magyarázat sem volt.

Politika
A magyar EU-elnökség

2011. január 1. és június 30. között Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Magyarország számára a soros uniós elnökségi időszak több szempontból is egyszeri, megismételhetetlen jelentőséggel bír. Az uniós tagállamok körében általánosan elfogadott nézet, hogy az első soros elnökség egyfajta tűzkeresztség.

Kornai: Magyarország nem demokrácia, hanem autokrácia

Nyolc tételben elemzi az Orbán-kormány eddigi tevékenységét Kornai János nemzetközi hírű közgazdász. A Népszabadságban közölt leltárja felettébb lesújtó. A legfontosabb megállapításait szemlézzük.

Kultúra Karrier
Elvonási tünetek jelentkezhetnek a Facebook-nemzedék tagjainál

A kábítószer-függőségről való leszokásnál tapasztaltakhoz hasonló testi és lelki tünetek jelentkezhetnek a Facebook-generáció tagjainál, ha akár egyetlen napra is megfosztják őket az internet, a mobiltelefon, a televízió, és a rádió használattól - figyelmeztettek szakemberek.

Négy váratlan buktató az állásinterjú után

Minden álláskereső izgatottan várja a telefonhívást, amely eldönti a sorsát: sikerrel vette-e az akadályokat, megkapja-e a megpályázott posztot. Ám a nehézségek még nem feltétlenül érnek véget a sorsfordító bejelentést követően. Tanácsok az állásinterjú utáni időszakra.

Betiltották Coelhót Iránban - az író sejti, mi áll a háttérben

Az egyik legsikeresebb brazil író hétfőn értesült arról, hogy könyveit betiltották Iránban. Szerinte a dolog félreértés, és reméli, hogy kormánya sikeresen megoldja a problémát. Ha nem, akkor összes könyvét felteszi az internetre perzsa nyelven.

Tabuk: hat dolog, amit soha ne mondjunk a főnöknek

Mindig érdemes szőrmentén fogalmazni, ha főnökünkkel beszélünk, hiszen döntése meghatározza vagy befolyásolja mindennapi munkánkat, feladatainkat. A diplomatikus hozzáállás különösen fontos, ha ellenérzésünket, kétségeinket szeretnénk kifejezni, vagy éppen megkérdőjelezzük felettesünk döntését. Tanácsok.

Tudomány
Forró évek: a helyzet egyre fokozódik

A World Meteorological Organization előzetes összesítése szerint nagyon valószínű, hogy 2010 a három legmelegebb év egyikeként íródik be a meteorológiai mérések történetébe, a 2000-es évek pedig a legmelegebb évtizedként.

Föld méretű bolygót találtak a Naprendszeren kívül

A NASA csillagászai fontos bejelentést tettek: felfedezték az első olyan bolygót a Naprendszeren kívül, amely a korábbiakkal ellentétben nem gázóriás, hanem feltehetően szilárd felületű.

Aktuális Közlekedés
A Sopron Régió Informatikai Klaszter workshopot szervez "A közbeszerzés rejtelmei" címen

A workshop célja, hogy bemutassa a közbeszerzés szabályozását és gyakorlatát Magyarországon.

Kiknek ajánljuk a workshopot? Mindazoknak az oktatóknak és hallgatóknak, akik a közbeszerzési szakma és kultúra megalapozását tűzték ki célul, vagy csak alapvető ismereteket szeretnének szerezni a témával kapcsolatban.

A rendezvényről további információt a fenti link alatt talál.

Durvult a KRESZ - a legfontosabb változások

Január 1-jétől több ponton megváltozott a KRESZ, így például már nem előzhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók az autópályákon, valamint a kétszer kétsávos autóutakon reggel hat és este tíz óra között. Az Országgyűlésben december 20-án több, a közlekedést érintő jogszabály-módosítást fogadtak el.

Végszó helyett
2010: Az év képei Magyarországról - Nagyítás-fotógaléria

Eseménydús éve volt Magyarországnak idén, nem kímélték hazánkat a katasztrófák, és választást is tartottunk: az év képei a HVG fotósainak tolmácsolásában.