Hírlevél fejléc 2010. december 22.

Kedves Hallgatók!

A Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium 1. hírlevelét tartjátok kézben (olvassátok a képernyőn:)), amelynek célja összefoglalni a közelmúlt jelentős gazdasági eseményeit, magyarországi és világviszonylatban egyaránt, valamint beszámolni néhány érdekességről a tudományok területéről.

Ezzel a kis küldeménnyel kívánunk Nektek áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és sikeres vizsgákban gazdag, boldog újévet!

A szerkesztők

Gazdaság
Kamatemelés az MNB karácsonyi ajándéka

Az MNB szigorított: 5,75 százalék az alapkamat.

Meghalt Tommaso Padoa-Schioppa, az euró egyik atyja

Az olasz közgazdász hetvenéves korában halt meg, akit az euró egyik kitalálójaként és létrehozójaként tartottak számon.

Titokzatos magyar milliomos nyit új hazai hamburgerláncot

Két-három éven belül 20-30 egységet működtető hálózattá válna és külföldi piacokra is belépne a magyar Gusto Burger&Cafe gyorsétteremlánc, amelynek első üzletét december 16-án nyitották meg Budapesten, a Váci utcában

Kínai segítséget kap a gyengélkedő euró

Kína lépeseket fog tenni az európai pénzügyi stabilitás érdekében, elsősorban az uniós országok államkötvényeinek vásárlásával.

Mennyit költenek a fiatalok karácsonyra? - felmérés

Többet költenek, de egyre ritkábban fizetnek készpénzzel a fiatalok karácsonykor - derült ki a legfiatalabb 14-25 éves banki ügyfelek körében végzett felmérésből. Közöttük az átlagos költés közel 23 ezer forintot lesz az idén, amit a legtöbben négy emberre szánnak.

A Facebook a legjobb amerikai munkahely

A Facebook lett a legjobb munkakörülménye-ket biztosító amerikai nagyvállalat. Az alkalmazottak szinte kivétel nélkül elégedettek voltak az Mark Zuckerberg vezérigazgató munkájával és a legtöbben nem találtak kifogást a juttatások, munkahelyi morál és munkaidő-szabadidő megoszlása terén sem.

Felsőoktatás Tudomány
Magyar Bálint: Búcsút intünk az európai felsőoktatási térségnek?

A kormány felsőoktatási törvénytervezete ellentmond a nemzetközi trendeknek, a felvételihez szükséges két emelt szintű érettségi vizsga pedig a szegény családból származó diákok egyetemekre, főiskolákra való bejutását még nehezebbé tenné. A tervezet negatívan befolyásolja az elindult bolognai képzési folyamatot, árt Magyarország versenyképességének és a gazdaságnak, állítja Magyar Bálint, egykori kulturális és oktatási miniszter, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság nemrégiben megválasztott elnöke.

Magyarok a világ meg nem értett zsenijei között

Öt olyan híres tudóst sorol fel a cracked.com összeállítása, akiket saját korukban "moron"-nak tartottak a lap szerint. Az angol kifejezés a butának is megfeleltethető. Ezek a "buta" emberek mégis olyan dolgot alkottak, ami a tudomány történetében mérföldkőnek számít azóta. Köztük van egy magyar is: Semmelweis Ignác. Hazai tudósaink "nemzetközi el nem ismertsége" közhely: a hvg.hu ezért röviden megemlékezik néhány további magyar feltalálóról és kutatóról is, akiket érdemtelenül mellőzött a világ.

Kultúra Politika
Miért december 25-én van karácsony?

A karácsony alapvetően keresztény ünnep, de aki nem vallásos, annak is örömteli esemény, hiszen a szeretet, a másikkal való törődés ünnepe. A különböző országok karácsonyi szokásai igencsak eltérőek, de azért közös vonás bennük az ajándékozás. A cikkben néhány feledésbe merült hazai szokást idéznek fel, és kiderül az is, hogy mi volt a különbség a kiskarácsony és a nagykarácsony között.

Megszavazták a sajtószabadság korlátozását

Az Országgyűlés elfogadta a médiatörvény tervezetét, s ezzel befejeződött az a folyamat, ami néhány hónappal ezelőtt a média- és hírközlési hatóság létrehozásával kezdődött, majd az ORTT helyére lépő Médiatanács, illetve a közmédiumok felügyeletét gyakorló közalapítvány felállításával folytatódott.

Tévedésből lett karácsonyi dal a Jingle Bells

Az egyik legismertebb karácsonyi dal nem is az ünnep alkalmából született, sőt, az sem biztos, hogy ünnepi dal a Jingle Bells.

Boldog Karácsonyt!