2007 január - február
2006 november - december
2006. szeptember - október
2006 július - augusztus
2006 május - június
2006 február - március
2006 január - február
2005 július - augusztus
2005 május - június
2005. március - április
A Vivat Academia szerkesztősége
NYME címlap
Keresés

A győri Alma Mater

 

A XVIII. században vagyunk. Zajlik az amerikai függetlenségi háború, Cook kapitány csodás felfedezéseket tesz, Franz Mesmer először alkalmazza a hipnózist a gyógyászatban, James Watt szabadalmaztatja az első igazi gőzgépét. Eközben a Habsburg Birodalomban Mária Terézia uralkodása alatt 1778. július 1-jén a Ratio Educationis rendelkezései alapján Győr város Nemzeti Iskolájában elkezdődik a történelmi Magyarország második mesterképző tanfolyama.

 

Az 1975-től főiskolává minősített intézmény 1978-ban vette fel a nagy iskolaszervező és tudós pedagógus, Apáczai Csere János nevét. A folyamatos fejlődés, a szakok bővülése mellett 2000. január 1-től a Nyugat-Magyarországi Egyetem karaként működött, és működik a mai napig a térség meghatározó oktatási bázisa.

 

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karon jelenleg 1800-an nappali tagozaton, 2700-an levelező tagozaton tanulnak, 2003-tól valamennyien a kreditrendszer által biztosította tanulmányi rend szerint.

Karunk szakmai rendezvényei és a színes hallgatói programok megfelelő keretet biztosítanak az intézményben zajló oktatásnak. Minden évben új eseményekkel bővül a kínálat. A tavalyi tanévben a következők közül választhatott oktató és hallgató egyaránt.

 

A felvételi ponthatárok ismeretében viszonylag magas jelentkezést tapasztaltunk, várhatóan hasonló arányszámok jellemzik majd az idei évet is. A frissen felvett hallgatók számára kínált első nagyszabású program az immáron hagyományosan Balatongyörökön megrendezésre kerülő gólyatábor. A fergeteges szórakozást követően válnak igazán hallgatóinkká a felvett diákok, akik a hivatalos évnyitón fogadalmat tesznek, a Kar és az egyetem polgáraivá válnak.

 

A szorgalmi időszak szükséges velejárója a szerdánként beinduló TK-s éjszakai élet. A Cuha utcai kollégiumtól tömött sorokban indulnak hallgatóink az Under the Bridge csónakházba, ami a baráti társaságok igazi találkahelyévé vált az évek alatt. Itt kerülnek lebonyolításra a Gólyabál, valamint a nagy sikerrel övezett Giccs-party és egyéb rendezvények. Az egyes szakok rendszeresen szakesteket szerveznek, ahol vidám műsorral és finom étkekkel várják az oktatókat és diáktársaikat.

 

A szorgalmi időszak szükséges velejárója a szerdánként beinduló TK-s éjszakai élet. A Cuha utcai kollégiumtól tömött sorokban indulnak hallgatóink az Under the Bridge csónakházba, ami a baráti társaságok igazi találkahelyévé vált az évek alatt. Itt kerülnek lebonyolításra a Gólyabál, valamint a nagy sikerrel övezett Giccs-party és egyéb rendezvények. Az egyes szakok rendszeresen szakesteket szerveznek, ahol vidám műsorral és finom étkekkel várják az oktatókat és diáktársaikat.

 

A téli vizsgaidőszak és a karácsonyi ünnepkör közeledtével gálaműsorok is bemutatásra kerülnek Karunkon. Zenei együtteseink, zenekar, a vegyeskar és a nőikar színvonalas műsorral köszönti az intézmény hallgatóit és oktatóit, dolgozóit. A művészeti csoportok rendszeresen Győr városában és az egyetem társkarainak városaiban is vendégszerepelnek nagy sikerrel. Az együttesek ezen kívül külföldi meghívásoknak is eleget tesznek, így többször jártak a németországi Brémában, a tervek szerint jövőre ismét egy eddig ismeretlen ország ismeri meg a Tanítóképzős virtust.

 

A didergős, fagyos vizsgaidőszak során hivatalos programok nincsenek, viszont az önszerveződő társaságok időszakosan kollégiumi rendezvényeket és egyéb könnyed programokat szerveznek, megőrizve a tanulás és a vizsgára való felkészülés nyugalmát.

A sikeres félévzárást követően ismét beindul az élet Karunkon. Az elmúlt évben két sítábor közül is választhattak a téli sportok szerelmesei, emellett a Hallgatói Önkormányzat szervezésében több külföldi kirándulásra is mehettek hallgatóink. A tavasz közeledtével foci és kosártorna valamint sportnap is mozgási lehetőséget kínált.

 

Az év talán legnagyobb horderejű hallgatói rendezvénye a Hallgatói Napok. Sztárvendégekkel és össznépi főzéssel igazán nagy érdeklődés mellett zajlottak intézményünkben. A év végén ismét vizsgaidőszak, sokak számára pedig a záróvizsgák következnek. Ilyenkor igazi kuriózum a kollégiumi ballagás, ami különleges keretek között zajlik és egy fergeteges bulival ér véget. A végzősöktől a Békabálon búcsúzunk el, ahol a Kar vezetősége, oktatói kötetlenebb formában beszélgethetnek az immáron végzett hallgatókkal. A tanulmányok és az év végén már csak a diplomák átadása, átvétele következik.

 

A győri Karon eltöltött családias hangulatú évek és az Alma Mater őrző szellemisége megmarad emlékeikben.

Hamarosan ismét itt az ősz, itt van újra. A felvételi ponthatárok ismeretében már név szerint ismerjük az új elsősöket, akik a gólyatáborban élik meg hallgatói létük első perceit.

 

És a programok körforgása ismét elindul…

 

Horváth Attila NYME-ATFKfrissítve:  2005.09.13 11:12

Barátok közt
Hogyan tovább, avagy egyetemre járok?
Balektábor Óváron
Záróvizsgák a BPFK-án
"Mindnyájan voltunk..."
Sopron, mint Kulturális Főváros és a NyME
Visszatekintve is nagy szakmai kaland - interjú Mészáros Györggyel az AMI igazgatójával
CNC csúcstechinka az FMK-án
A Nemzetközi Kerámia Stúdió
10 éves a közgazdász-képzés
A KTK missziója keleti szomszédainknál
A győri Alma Mater
Dr. habil Benet Iván a MÉK címzetes professzora - Tenk Antal interjúja
Új lehetőség a tartószerkezetek vizsgálatára az FMK-án
"Ut mores sunt, ita fortuna respondet"- etika továbbképzés az ATFK-án
Gyöngyhimnusz - újmódi históriás énekek
2005. a Fizika Éve
FAIMEI - új helyen, új tartalommal
Könyvajánló
Hajrá SMAFC!
Záróvizsgák és diplomaosztó a GEO-ban
Diplomakiosztó Móváron
INTERREG III C. projekt
Szaktanácsadók találkozója Svájcban
Országjáró tanulmányút lovasprogramokkal
Kollégiumi szakesték Mosonmagyaróváron
Karrier Keksz 10.
Aranyköpések laza gyűjteménye
Tengeralattjárók a Botankertben
Vers - nemvers
Csodálatos napok - OTDK a KTK-án
125 éve született Groffits Gábor
Évfordulós megemlékezés Dr. Iváncsics Jánosról
In memoriam Görög Imre
a lap tetejére Az oldalakon szereplő anyagok az NYME tulajdonát képezik.