Bemutatkozás

Tisztelt Látogató!

A tanszék 2014. július 1.-én alakult a Savaria Műszaki Intézet egységeként, hogy a 2015-ben indítandó gépészmérnök hallgatók számára olyan felsőfokú ismereteket nyújtson, amelyek képessé teszik őket gépgyártás-technológiai, illetve géptervezői feladatok elvégzésére.

A gépészmérnöki szak keretében a tanszék mind az alaptudományokhoz, mind pedig a differenciált szakmai ismeretekhez kapcsolódó tantárgyak oktatását végzi. Cél, hogy a végzett, BSc diplomával rendelkező gépészmérnökök egy része lehetőleg a helyi, illetve a hazai iparban hasznosítsa tudását, míg egy másik része alkalmassá váljék mesteri oklevél, illetve doktori fokozat megszerzésére is. E célok eléréséhez a tanszék oktatói kutatásaikba való bevonásukkal segíteni és ösztönözni fogják a hallgatókat, hogy ők a tudományos diákköri konferenciákon is sikerrel vehessenek részt.

Ahogy „a vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében van”, úgy egy tanszék „erejét”, minőségét, is az ott dolgozó emberek adják. A tanszék oktatói Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján és Németországban szereztek mérnöki oklevelet, majd többségük különböző nyugat-európai, amerikai, kanadai egyetemen védte meg doktori disszertációját, illetve folytatta kutatásait.

Tudományos eredményeik, sokszínűségük, naprakész tudásuk és széles látókörünk garantálja, hogy a végzett hallgatók képesek lesznek megfelelni a legmagasabb mércéknek is. Az intézeti tanszék oktatói kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatokat ápolnak neves egyetemekkel, ahova a gépészmérnök hallgatók tanulmányutakat tehetnek, és az ott folyó alap, illetve alkalmazott kutatásokba bekapcsolódhatnak.

A tanszék további erejét a szombathelyi és szentgotthárdi ipari kapcsolatok adják. A BPW-Hungária Kft., a Delphi Hungary Kft., az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., az iQor Hungary Kft., a Luk Savaria Kuplunggyártó Kft., az Opel Szentgotthárd Kft., a Roto Elzett Certa Kft., az Uniriv Kft., az IMS Connector Systems Kft., a Schott valamint a Szombathely Távhőszolgáltató Kft segítségével a mérnökhallgatók duális képzés keretében, ipari környezetben ismerhetik meg a legmodernebb technológiákat. Ily módon a végzett mérnökök, a folyamatos ipari kapcsolat miatt, végzésükkor azonnal gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezve tudnak munkába állni.

Dr. Fekete Gusztáv

tanszékvezető